Fosil

Fosil

20. april 2009

MIRA (Commiphora myrha, molmol)

Družina: mirovke
Značaj: vroč, suh, trpek, grenak
Učinkovanje: uničuje glivice, tazkužuje, krči tkivo, utrjuje imunski sistem, lajša izkašljevanje, odpravlja prehlade, spodbuja obtočila.

Mira je drevo, ki raste v sušnih predelih SV Afrike in na arabskem polotoku. V deževnem obdobju se iz prerezanega lubja izceja gosta smola. Mira je dišeča smola. Sveto pismo pravi, da so jo vzhodnjakinje z drugimi dišavami nosile na prsih v posebnem mošnjičku. Smolo izloča grmovje, ki uspeva v Arabiji, Etiopiji in Indiji, vsebuje 17 % eteričnega olja in do 40% smole. Mira je učinkovit mikrobicid, ki deluje na 2 načina. Spodbuja nastajanje belih krvničk, ki telo branijo pred mikroorganizmi in deluje neposredno na mikrobe. Je zdravilo za okužbe v ustni votlini, katarjev v žrelu in vnetja obnosnih votlin. Pomaga pri vnetem grlu, težavah z dihali. Zunanje jo uporabljamo kot razkužilo za rane in odrgnine.

Ker se smola v vodi slabo topi, jo najprej drobno zmeljemo, poparimo s skodelico vrele vode 1-2 žlički zmlete mire in namakamo 10-15 minut, Tekočino grgramo 3 krat na dan.


Tinktura: Smolo stopimo v alkoholu, trikrat na dan grgramo, izpiramo z 1-4 ml tinkture.



OPOZORILO: Mira je primerna samo za zunanjo uporabo. Nikoli je ne smemo uživati. Dolgotrajna uporaba lahko povzroči alergijo. Ljudje, ki imajo težave s ščitnico se morajo pred uporabo posvetovati z zdravnikom ali fitoterapevtom. Med nosečnostjo bodimo previdni pri uporabi oz. se ji je bolje odpovedati, ker vzpodbuja krčenje maternice.


David Hoffmann: Zelišča: celostno zdravljenje
Naravna zdravila, MK; 2007
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

Ni komentarjev:

Objavite komentar