Fosil

Fosil

03. april 2009

HRUŠKA (Pyrus communis)

Hruška je do 16 m visoko drevo s pokončnimi vejami. Deblo doseže do 60 cm premera, lubje ima sivkasto-rjave barve, skorja je razpokana, številne vejice- mladike imajo na koncu trnate zaključke. Listi so zgoraj gladki, temnozeleni, spodaj pa bledi, fino dlakavi.

Sveta Hildegarda je priporočala pri migreni, glavobolu, asmatičnosti, za čiščenje krvi, za čiščenje telesnih sokov, razstrupljanje telesa sledeč recept hruškovega medu: 28 g štrbenčevega pahu ali prahu iz koromačevih korenin, 26 g galgantovega prahu, 24 g sladkega korena v prahu, 22 g prahu iz listov homulice, vse temeljito premešamo. Vzamemo 5 velikih hrušk, 250 g cvetličnega ali gozdnega medu, 2 jedilni žlici opisanega praška. Postopek: neolupljene hruške narežemo na 4 dele, odstranimo peške, kuhamo v vodi, dokler se ne zmehčajo. Vodo odlijemo in hrušk zmečkamo v čežano. Medtem med zmehčamo v vodni kopeli. Medu dodamo 2 jedilni žlici omenjenega praška. Mešanici zeliščnega praška in medu dodamo še čežano in vse dobro premešamo. Med natočimo v kozarce in shranimo v hladilnik. Hruškov med uživamo 3 krat dnevno, zjutraj na tešče 1 žličko, po kosilu 2 žlici, zvečer v postelji 3 žlice. Terapijo s hruškovim medom izvajamo 2-3 mesece. Sveta Hildegarda pravi, da migrena lahko izgine po eni sami terapiji s hruškovim medom, če se hkrati izogibamo živil (jagod, breskev, sliv). Sv. Hildegarda pravi, da so sledeča živila škodljiva za človeka, saj nam v telesu tvorijo preveč slabih sokov , odvečnih snovi. Pravi, da naj bi se vedno izogibali sledečim jedem : jegulja, jagode, borovnice, losos, leča, breskve. nektarine, slive, por, svinjina.

Ni komentarjev:

Objavite komentar