Fosil

Fosil

23. april 2009

KLINČEVEC (Syzygium aromaticum)

Nageljnove žbice (klinčki) so močno dišeči in pekoči posušeni cvetni popki dišečega klinčevca. To drevo je doma na Moluških otokih (»Dišavnih otokih«). Je zimzeleno in zraste približno 12 metrov v višino. Domačini sušijo popke 3 dni, njihova rožnata barva preide pri tem v rjavo. Žbice so dobile ime zato, ker imajo obliko starinskega žeblja.

Druga imena: dišeči klinčevec
Družina: mirtovke
Učinkovine: čreslovine, flavonoidi, antioksidanti, ki učinkujejo proti raku in krepijo venske stene. Članek iz leta 1999 poroča o učinkovitosti nageljnovih žbic proti bakterijam in glivicam. Kitajski zdravniki so jih uporabljali pri zdravljenju atletskega stopala, pogostega glivičnega obolenja. Študije na Tajvanu so dokazale, da zmanjšuje nastanek krvnih strdkov in blaži vnetja. Z njimi lajšajo revmatoidne bolečine. So sestavni del zdravil za zdravljenje okužb ušes, nosu, žrela, spolnih organov in sečil. Klinčki uravnavajo visok krvni tlak. V prah zmleti klinčki so sestavni del piškotov za živce, ki jih pripravimo iz cimeta, muškatom in nageljnovih žbic (glej recept pri cimetu).

Pri kuhanju se uporabljajo posušeni, tik pred cvetenjem obrani cvetni popki.
Nageljnove žbice (ki z nageljni nimajo nobene zveze) so prastara začimba. Najprej so jih spoznali v vzhodni Aziji. V Evropi so to začimbo spoznali relativno pozno, menda šele v četrtem stoletju in Evropejci dolgo niso vedeli, od kod izvira. Z nageljnovimi žbicami so sprva začinjali praktično vse jedi. Pri kuhanju se uporabljajo praviloma cele, le za peko se uporabljajo zmlete.
Nageljnove žbice uporabljamo pri pripravi:svinjske pečenke, nekaterih salam in včasih krvavic,
kompotov, vročih pijač (na primer kuhanega vina), sadnih sladic in drobnega peciva.

V ljudskem zdravilstvu se uporabljajo za lajšanje slabosti b želodcu, pomagajo pri bruhanju in bolečem napenjanju v trebuhu, spodbujajo prebavila. Ker so močan lokalni antiseptik in blagi analgetik ga uporabljamo predvsem zunanje pri zobobolu za zmanjšanje bolečin. Nageljnove žbice vsebujejo veliko količino eteričnega olja, ki učinkuje razkuževalno in se dodaja v zobne paste, ustne vode, v zobozdravstvu pa je sestavina izpolnjevalnih mas in služi za zdravljenje zobnih korenin.

Klinčke lahko pripravimo kot poparek. V vročo vodo damo nekaj klinčkov in počakamo 10 minut. Za lajšanje zobobola, damo klinček ob boleči zob. Še bolj učinkovito je, če na zob položimo kosem vate, namočen v klinčkovo olje. Lahko jih žvečimo pri težavah kot so razjede v ustih.
Proti revmatičnim bolečinam, vnetju želodčne sluznice, slabi prebavi: vzamemo 1-3 klinčke in jih pripravimo kot prevretek.

V kulinariki nageljnove žbice uporabljamo na različne načine. Posebno sladko-kislim vloženim bučam dajejo klinčki poseben okus, če jih kuhamo v vodi, s katero potem zalijemo buče. Klinčke naboden v čebuli kuhamo v enolončnicah ali rižem-  Uporabni so v omakah, juhah marinadah, grahovih, fižolovih jedeh, krompirjevi in paradižnikovi juhi. Odlični so v sladkem zelju in sladkem krompirju.

Če trikrat dnevno žvečimo 1-2 klinčka,  ju temeljito prepojimo s slino in 30 prežvečimo ter pogoltnemo. S tem znižujemo visok krvni tlak.

Klinčki pri termalni obdelavi nad 100 stopinj od 60 do 120 minut zgubijo od 40% antioksidantivnih lastnosti.

TKM uporablja klinčke pri altetskem stopalu ter številnih glivičnih okužbah. Delujejo proti Candidi albicans in plesni Asperigillus flavus, ki se pojavlja  na zemeljskih oreščkih in žitu. Nevarna je zaradi  aflatoksinov, za katere menijo, da  povzročajo raka na jetrih. Klinčki so v kliničnih študijah dokazali, da  zmanjšujejo hepatoksičnost zaradi uživanja alkohola.   Alkoholni izvlečki klinčkov so se  pokazali kot uspešen antioksidant, ki varuje jetra.    

Klinčki so spolno krepčilo. Predvsem olje ima insekticidne lastnosti pri varovanju rastlin, so biocid in fungicid. Odlično delujejo pri sivi plesni že po 24 urah.  

OPOZORILO: Pri notranji uporabi olja bodimo previdni, posvetujemo se z zdravnikov ali fitoterapevtom, ker evgenol v olju lahko razjeda sluznice. Pri nanašanju olja na kožo ga razredčite z rastlinskim oljem. Med nosečnostjo in dojenjem uživajte le toliko klinčkov med hrano kot jih običaj
no. Pripravkom (kapsule) ne uporabljajte sočasno z zdravili za strjevanje krvi.


Viri: Naravna zdravila, MK; 2007
Wikipedija
David Hoffmann: Zelišča: celostno zdravljenje
Rainhard Schiller: O zdravem prehranjevanju (zbirka Sveta Hildegarda)
Sanja Lončar et al. : Ščepec rešitve: zamolčana zdravilna moč začimb, 2012

Ni komentarjev:

Objavite komentar