Fosil

Fosil

2. april 2009

MURVA ( Morus nigra in Morus alba)


Značaj: pretežno sladek, mrzel, listi tudi grenki, les vejic grenak, nevtralen
Učinkovine:flavoni, kumarin, tanini, sladkorji, plodovi vsebujejo še vitamine: A, B1 in B 2 in C.
Zdravilne lastnosti: plodovi delujejo odvajalno, krepčilno
Listi delujejo mrotimikrobno, lajšajo izkašljevanje, povzročjo nojenje. Vejice delujejo protirevmatično, blažijo bolečine in znižujejo krvni tlak. Skorja korenine deluje diuretično, pomirjevalno, lajša izkašljevanje, znižuje povišan krvni tlak.

Murva vsebuje veliko hranilnih snovi, tudi vitaminov in mineralov in se že tradicionalno uporablja kot naravni hranilni tonik namenjen za široko uporabo.V sodobni medicini se murva pogosto opredeljuje kot odličen tonik za kri, najpogosteje pa se označuje kot rastlina, katere uživanje je priporočljivo predvsem za sladkorne bolnike. V Evropi z lisit črne murve spodbujajo izločanje inzulina pri sladkornih bolnikih. Nabirajo jih jeseni.

Sveta Hildegarde nam je svetoval kopel iz murvinih listov, kadar imamo graje ali pršice.

Recept: 5 l murvinih listov, 15 l vode.


Postopek: Murvine liste skuhamo v vodi 5 minut, vodo precedimo v kopalno kad in dodamo toplo vodo, v vodi se kopamo 10-15 minut. Voda v kopeli nam lahko sega samo do vratu. Kopel ponavljamo 3-4 na teden, dokler se koža ne pozdravi.

OPOZORILO: Pacienti z diarejo naj ne uživajo večjih količin svežih plodov murve. Pacienti s šibkimi ali "mrzlimi" pljuči naj se izogibajo pripravkom iz murvinih listov in skorje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar