Fosil

Fosil

3. april 2009

TOPOL, ČRNI ( Populus Nigra L.)

Opis rastline: zraste v do 30 m visoko drevo. Veje štrle iz krošnje. Je iz družine vrbovk. Lahko dočaka starost 150 do 200 let. Lubje je grobo nabrazdano, temno sivo. Listi so menjalno nameščeni, široki, trikotni. Cvetovi: Na podolgovatih mačicah, moški cvetovi so rdečkasti, ženski siv obeli.
Učinkovine: salicin, populin, eterično olje, čreslovine, flavonski glikozidi.
Zdravilne lastnosti: Črni topol se v ljudskem zdravilstvu uporablja podobno kot vrbo. Mlade še nerazvite popke nabiramo zgodaj spomladi in jih sušimo. Topol neposredno vpliva na kožo in sluznice, zato učinkuje na obolenja kože in pri revmatičnih obolenjih.

Čaj iz topolovih popkov je učinkovit pri prostati in z njo povezanimi težavami.
Mazilo iz popkov se uporablja proti opeklinam, odrgninah, zlati žili.

Sveta Hildegarda je svetovala topolovo kopel pri putiki, revmatizmu, artritisu, artrozi, želodčnih in prebavnih motnjah.

Recept za kopel sv. Hildegarde: 5 litrov ostružkov topolovega lesa, 20 l vode, lesen sod, čeber.
Postopek: sveži zeleni del topolovega lesa brez stržena razrežemo na tanke kose. Les kuhamo 15 minut v 15 litrih vode. Zvarek s koščki lesa vred zlijemo v sod ali čeber in dolijemo še toplo vodo. Bolnik sede v kopel in ostane v njej 10-15 minut. Voda lahko sega do vratu. Kopel v začetku povaljamo 3-4 tedensko, ko pa se stanje izboljša pa izvajamo 1-2 kopeli tedensko.


Najhitreje bomo dobili ostružke z električnim obličem, skobeljnikom. Z nožem bo trajalo malo dlje časa.


OPOZORILO: Topolovih pripravkov naj se izogibajo bolniki, ki so alergični na aspirin, v katerem je tudi salicin.

Ni komentarjev:

Objavite komentar