Fosil

Fosil

19. april 2009

MUŠKATOVEC, MUŠKATNO DREVO (Myristica fragrans)

Družina: muškatovke
Značaj: pekoč, topel
Učinkovine: borneol, evgenol in druga eterična hlapna olja, med v katerimi je tudi kamfen in pinen ter strupeni miristicin.
Zdravilne lastnosti: slovi kot krepčilo in afrodiziak. Priporočljiva je njegova zunanja uporaba, ker blaži vnetja, pomaga pri bolečinah v sklepih, poškodbah mišic, revmatizmu. Indijski znanstveniki so ugotovili, da eterično olje zmanjšuje škodljivi holesterol (LDL) v krvi in maščobne obloge okoli jeter, srca in aorte. Nigerijske študije so dokazale, da zavira nastanek krvnih strdkov, zavira zamašitev in poapnenje žil, pomaga pri boleznih srca in ožilja.
Kot začimba-muškatni oreh in cvet sta potovala z V na Z in v vsaki kulturi, ki sta jo obšla, so verovali, da sta čudežno zdravilo za vse. Oreščke dane suporabljamo v glavem za odpravljanje prebavnih motenj, proti slabosti in bruhanju ter diskam, zlasti če so poledica zastrupitve s hrano. Dobro sos e obnesli tudi pri zdravljenju Chronove bolezni. Kitajci jih uporabljajo za ogrevanje želodca in uravnavanje pretoka energije či. Predpisujejo ga tudi pri klasilni jutranji diareji, ki se pojavi po ustajanju in je lahko posledica šibke či energije.

Muškatovec ali muškatno drevo je vrsta zimzelenih tropskih dreves, ki uspevajo predvsem v jugovzhodni Aziji. Drevo je pomembno predvsem zaradi muškatnega cveta in muškatnega oreščka. Muškatno drevo zraste do 15 in celo 20 metrov visoko. Vsako leto rodi do 2000 sadov, ki so podobni marelicam. V notranjosti imajo kot manjši oreh velika, rjava semenska jedra (muškatni orešek), ki jih obdaja rdeči semenski ovoj (napačno imenovan muškatni cvet ali pravilno »macis«).

Le poper in morda nageljnove žbice imata med začimbami tako bogato in krvavo zgodovino kot muškat. Muškatno drevo je doma z klasičnih dišavnih otokov – »Moluških otokov«. Zdravnikom v Antiki je bil muškat neznan. »Sadovi« muškata so prispeli v Evropo verjetno z križarskimi vitezi. Prvi zanesljivi vir je bizantinski zdravnik Simon Seth, ki je v 10. stoletju napisal o muškatu »da koristi želodcu, jetrom in srcu«, vendar je že tedaj svaril pred pretiranim uživanjem.

Najprej so ga po morju in karavanskih poteh prinašali v Evropo arabski trgovci. V tem času je stalo pol kilograma muškata toliko kot tri ovce. V 16. stoletju so ga imenovali »Zlato Vzhodne Indije«. Angleži, Španci, Portugalci in Nizozemci so se krvavo bojevali za sadove muškatnega drevesa. Kot rezultat teh bojev so Angleži zamenjali otok Run v vzhodnoindijskem arhipelagu za veliko večji otok na vhodni obali severne Amerike, ki je bil v nizozemski lasti. Ta otok je Mahattan in je imel tedaj manj kot 1000 prebivalcev. Trgovina z muškatom je prinašala ogromne dobičke. Na otokih je bila cena za 10 funtov muškatnega oreška manj kot en peny, v Angliji pa se je prodajal za dva funta in 10 šilingov.

Pri kuhanju se uporablja muškatni orešek in macis. Muškatni orešek je potrebno uživati previdno, že 4 g zaužitega muškata lahko pri odrasli osebi povzročijo resne bolezenske motnje.
Muškatni orešek je potrebno naribati tik pred uporabo, ker sicer izgubi ves vonj.
Muškatni orešek uporabljamo za pripravo: špinače, cvetače, brstičnega ohrovta, ohrovta, ..
zelenjavnih jedi, krompirjevih jedi in riža ter finega peciva.

Sveta Hildegarda pravi, da je muškatni orešček dober za vegetativno živčevje in čisti telo. Užiti pa ga smemo največ 1/2 oreščka dnevno. Količina je navadno manjša, saj v večjih količinah spremeni okus jedem v neprijeten.

Recept sv. Hildegarde za piškote za živce:
Sestavine: 45 g prahu muškatnega oreščka 45 g cimeta 10 g prahu nageljnovih klinčkov 1500 g bele pirine moke, 200 g nastrganih mandljev 375 g masla 400 g rjavega sladkorja 4 jajca 1/2 žličke soli.
Postopek: Zmešamo muškatni orešček, cimet, prah nageljnovih žbic z ostalimi sestavinami. Dodamo malo vode, da dobimo testo, ki ga tanko razvaljamo. Iz testa izrežemo piškote veselih različnih oblik. Pečemo jih v pečici 5-10 minut na temperaturi 180 do 200 stopinj Celzija. Vsak dan pojejmo nekaj piškotov in popijmo kozarček srčnega vina.

Eterično olje za lajšanje sklepnih revmatičnih bolečin deluje podobno kot olje iz nageljnovih žbic: olje razredčimo 3 kapljice na 20 ml nosilnega olja. Trikrat na dan nanesemo na prizadeto mesto ali dodamo v kopel. V hudi sili lahko z njim blažimo zobobol. V Franciji ga po kapljicah dodajjajo medu za odpravljanje prebavnih motenj in proti zadahu iz ust.

OPOZORILO: Eteričnega olja ne smemo nikdar uživati. Miristicin je strupen in lahko povzroči omotičnost, halucinacije, glavobole, vzdraži prebavila. Tudi zunanje se olje lahko uporablja samo krajši čas, saj lahko vzdraži kožo. Večji odmerki muškatnega oreščka ( 7,5 g ali več) so lahko nevarni in povzročijo krče, trzavico in neenakomeren srčni utrip.

Vir: Wikipedija
Peter Pukownik: Almanah letnih časov (zbirka Sveta Hildegarda)
Naravna zdravila, MK; 2007
Nadja Nussdorfer: V kraljestvu začimb
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

Ni komentarjev:

Objavite komentar