Fosil

Fosil

19. april 2009

PŠENICA (Triticum)

Pšenica je kulturna rastlina, ki zraste v višino do 1,5 m. Je ena najstarejših rastlin na svetu. Pridelovali so jo že Egipčani, izvira pa iz Mezopotamije od koder se je razširila po svetu. Danes je pšenica pomembnejša surovina v mlinarstvu. Botanično spada v vrsto trav. Poznamo 27 različnih vrst pšenice. Klasje dozori julija ali avgusta, iz njega pa se izluščijo zrna, ki so v svetovnem merilu eden največjih prehrambenih virov. Pšenico prištevamo med žita, ki jih s postopki obdelave (mletje) spreminjamo v moko. Iz nje pečemo kruh.

Iz pšenične obkladke pa nam svetuje sveta Hildegarda pri bolečinah v hrbtu, v večjih sklepih kot so kolki in rame. 1-2 kg zrnja skuhamo v 2-3 litrih vode 20-30 minut.. Zrnje damo na krpo in ležemo nanj in se dobro pokrijemo. Zrnja se morajo dotikati neposredno kože. Pazimo, da se ne opečemo. Ko so bolečine akutne, si lahko obkladke pripravljamo vsak dan, kasneje pa 2-3 tedensko. Zrna lahko nekaj krat uporabimo, dokler ne postanejo premehka ali postanejo kiselkastega vonja. Zrnje ponovno segrejemo tako, da ga skupaj s krpo damo v velik lonec z nastavkom za kuhanje v sopari.
Olje pšeničnih kalčkov vsebuje poleg drugih sestavin tudi vitamin E. Vitamin vpliva na rodnost. Že od nekdaj so kmetje mleli pšenično zrnje in z njim krmili domače živali, da so jim povečali plodnost. Hudo pomanjkanje vitamina E lahko pripelje do neplodnosti. Olje pšeničnih kalčkov pomaga preprečiti spontane splave, predčasne porode ali neplodnost. Z raziskavami so potrdili, da je E vitamin pomagala nosečnicam, ki so imele vmesne krvavitve ali bolečine. V skupini, ki je jemala olje pšeničnih kalčkov je bilo manj splavov in nosečniških toksemij. olje je tudi dober vir Vitaminov B kompleksa. Obstaja povezava med pomanjkanjem vitaminov in hormonskim neravnovesjem, ki se kaže v bolečih menstruacijah in bolečinah v prsih pri ženskah, pri moških pa z mehčanjem testisov, izgube poželenja itd. Olje pšeničnih kalčkov je hitro pokvarljivo. Hranili naj bi ga v hladilniku največ 8 tednov. Po tem izgubi na učinkovitosti. Olje jemljemo na prazen želodec ali med obroki. Olje naj ne bi prišlo v stik z drugimi maščobami, ki jih pripravljamo s hrano.

Viri: Wikipedija
Peter Pukownik: Almanah letnih časov (zbirka Sveta Hildegarda)
Richard Lucas: Čarovnije zelišč v vsakdanjem življenju, Tomark 1996

Ni komentarjev:

Objavite komentar