Fosil

Fosil

15. april 2009

NASVETI: VPLIV LUNE

Pri nabiranju zdravilnih zelišč vedno upoštevamo, katere dele rastline potrebujemo in kako jih bomo skladiščili oziroma pripravili za shranjevanje. Včasih so les, da ni pokal vedno sekali po zimi ob pojemajoči luni, saj je v lesu takrat manj sokov. Tak les je manj gnil in se je ohranil stoletja. Nasprotno pa se božično drevesce-jelka seka ob rastoči luni, da ima v sebi več sokov in zato dlje ostanejo iglice zelene oziroma se ne osipajo.

Rastline presajamo ob pojemajoči luni, ko se sokovi vrnejo v korenine in zato se lažje in hitreje ukoreninijo.

Drevje obrezujemo ob pojemajoči luni, da izgubi čim manj soka zaradi ran.

Zelišča za čaje nabiramo ob pojemajoči luni, da se hitreje in bolj posušijo in dlje ohranijo.

Žito, ki ga požanjemo ob rastoči luni, bo dalo več moke, zrnje bo za seme hitreje vzklilo, dalo veliko slame, a malo žita. Zato raje sejemo žito, požeto ob pojemajoči luni. Seme bo počasneje vzklilo, a dalo večji donos. Vsako zrnje, ki ga damo v zemljo ob rastoči luni vzklije hitreje, ima bogato zelenje, pa manj zrn.

Seme pobiramo vedno ob pojemajoči luni in seme za pridobivanje semena, mora biti sejano ob pojemajoči luni. Rastline bodo imele malo zelenja in veliko zrnja.

Enako velja za povrtnine, kjer je zeleni del postranskega pomena, sejemo ob pojemajoči luni. Zelenjavo, kjer je pomemben zeleni del (špinača, blitva npr.) pa sejemo in pobiramo ob rastoči luni.

Ob pojemajoči luni pobiramo stročnice, žito, krompir, čebulo, peso, redkev ter pridelek, ki jih nameravamo posušiti ali dlje časa hraniti.

Ob rastoči luni sejemo in pobiramo: solato, začimbna in zdravilna zelišča, rože in travo. Ob rastoči luni pobiramo pridelke, ki jih nameravamo porabiti sveže.

Zdravljenje pri rastoči luni je hitrejše in tudi zdravila so bolj učinkovita v tem času.

Ni komentarjev:

Objavite komentar