Fosil

Fosil

16. april 2009

Velecvetna orlica (Aquilegia nigricans)

Velecvetna orlica cveti od maja do julija na apnenčastih travnikih, gozdnih obronkih in grmovnatih mestih po Sloveniji. Cvet orlice ima zelo značilno obliko, zato jo je skoraj nemogoče zamenjati za katero drugo rožo. Obstaja več vrst orlic.

Sveta Hildegarda je pripisovala največji zdravilni učinek pri otečenih limfnih vozlih na vratu in zatilju navadni orlici Aquilegiae vulgaris. Njene liste zdrobimo v prah. Ta pomaga pri vseh nebolečih oteklinah, ki so posledica vnetja v glavi, zobnih koreninah, gnojnih vnetjih srednjega ušesa, pri pasastem herpesu, in navadnem herpesu. Zdravimo lahko tudi otroke, ki jim lahko dajemo poleti dnevno po en list sveže orlice v hrano. Pozimi uporabljamo prah orlice, kjer oddajmo polovico čajne žličke tako, da jo potresemo po že pripravljeni hrani, ker prahu ne smemo kuhati. Zdravljenje lahko poteka mesec dni, potem ga prekinemo za 2 do 3 mesece.

Orličin med: Pri izločanju veliko sluzi pri kašlju, mu bo pomagal orličin med. Najbolj preprosto je, da prah orličinih listov pomešamo v med. Na 100 g medu vzamemo 10-20 g orličinega prahu. Dokler so izcedki akutni, jemljemo na dve uri čez dan po 1/2 do 1 čajno žličko medu. V ustih pustimo, da se počasi raztopi. Za nadaljnje zdravljenje zadošča 1/2 čajne žličke 2-3 na dan do ozdravitve.

Orličin sok: Pri rahlo povišani temperaturi zaužijemo 1 žličko orličinega soka, ki smo ga zmešali v kozarcu toplega vina. Vsak večer nekaj časa popijemo po en kozarček.

Listi in prah orlice so zdravilni za limfo, sok pa pri vročinskih stanjih.


Pukownik Peter: Almanah letnih časov (zbirka Sveta Hildegarda)

Ni komentarjev:

Objavite komentar