Fosil

Fosil

5. april 2009

NAVADNA ZVEZDICA (Stellaria media)

Značaj: sladek, vlažen, hladen
Učinkovine: sluz, saponini, silicij, rudninske snovi, vitamini A, B in , maščobne kisline.
Zdravilne lastnosti: protivnetno, krči in stiska tkivo, celi rane, umirja.

Navadna zvezdica je plevel in hkrati tako kot veliko rastlin, zdravilna rastlina. Cvetove ima velike okoli 0,5 cm. Najdemo jo marsikje ob cesti, večina ljudi jo pozna kot nadležen vrtni plevel. Spomladi jo lahko uživamo kot odlično solato, iz nje kuhamo juhe ali jo dodamo kot zelenjavo. Pri nas ji rečemo: črevčič, črevca. Od blizu navdušuje z nežnim belim cvetom, njegovi listi včasih spominjajo na majhne srčke.

Navadna zvezdica je v ljudskem zdravilstvu znana po svojem protivnetnih, proti-bakterijskih lastnostih, zožuje pa tudi pore. Še posebej je učinkovita pri negi srbeče, rdeče in nadražene kože. Mnogi zeliščarji navadno zvezdico cenijo zaradi njene sposobnosti, da blaži ekceme. To je začela izkoriščati farmacevtska industrija in njene izvlečke oddajati kremam.

Čaj proti kašlju:čajno žličko navadne zvezdice (kurja črevca) prelijemo z eno skodelico vrele vode, pustimo stati 6 minut in odcedimo. Sladkamo ga z gozdnim medom. Čaj pijemo topel trikrat na dan po eno skodelico.

Navadna zvezdica je preventiva , ki prihaja iz narave pri osteoporozi. Za njo oboli že vsaka tretja ženska. Lahko je sveža kot solatna priloga ali v kapljicah, ki jih kupimo v lekarni. Navadna zvezdica je med najpogostejšimi in najuporabnejšimi divjimi rastlinami, ki sicer po splošnem pojmovanju spada med plevele. Vsebuje vitamin C (enkrat več kot limone), betakaroten (provitamin A), magnezij, kalcij ter druge vitamine in minerale.

Kulinarika: Zgodaj pomladi nabiramo mlade rastline, ki jim takoj odstranimo korenine ali pa jih odrežemo nad zemljo. Po okusu spominja na mlečno koruzo. Uporabljamo jo lahko za pripravo solat, rižot, juh, dušeno ali kuhano, podobno kot špinačo.V času, ko se narava prebuja, bomo poleg regrata kmalu našli plevel z imenom navadna zvezdica. Rastlinica ima drobne srčaste liste in je kasneje med letom poglavitni plevel marsikaterega vrta. Poskusite jo zmešati v zeliščno skuto. Presenetljivo okusna je!

Sveta Hildegarda jo priporoča v obkladkih pri podplutbah pri operacijah, po prometnih nesrečah. Recept: Sveže ali posušene liste navadne zvezdice kuhamo v vodi 5 minut in precedimo. Še toplo zelišče položimo na podplutbo in povijemo s povojem ali ruto. Obkladek menjamo 3-4 krat dnevno, dokler bolečine ne ponehajo.

Iz stebel, cvetov in listov še danes pripravljajo kreme proti ekcemom in razdraženi koži. Pomaga proti srbeči koprivnici, opeklinah, pikih žuželk. V osrednji Evropi velja predvsem za čistilno in diuretično sredstvo pri splošni oslabelosti in revmatičnih bolečinah. Nabirajo jo ves čas rasti.

Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

Ni komentarjev:

Objavite komentar