Fosil

Fosil

21. april 2009

REGELJ, NAVADNI (Lycopus europaeus)

Druga imena: -
Družina: ustnatice
Učinkovine: flavonoidi, čreslovine, derivati fenolne kisline, eterično olje, minerali ( fluorid, mangan)
Zdravilne lastnosti: Navadni regelj je zdravilo pri povečanem delovanju ščitnice, posebej, kadar se pojavi težko dihanje, razbijanje srca in drhtenje. Varno ga uporabljamo, kadar nam zaradi živčne napetosti začne razbijati srce ali se pojavi dražeč kašelj. Navadni regelj pomaga pri zastajanju vode v telesu zaradi šibkega delovanja srca. Navadni regelj uporabljamo v mešanicah z drugimi nervini kot npr. zdravilno čeladnico in zdravilno špajko. Vpliva na delovanje hormonov , zavira izločanje spolnih hormonov in hormona, ki zvišuje krvni sladkor. Čreslovine v reglju pomagajo pri suhem kašlju in ustavljajo krvavitve. Leta 2000 so odkrili,da izvleček iz listov reglja zavira izločanje encima, ki je potreben za nastanek sečne kisline. Na ta način lahko rastlina pomembno vpliva na zdravljenje protina.

Poparek: uporabljamo nadzemne dele, žličko posušenega zelišča prelijemo s skodelico vrele vode in namakamo 10-.15 minut. Spijemo 3 krat na dan.
OPOZORILO: Ni primeren za nosečnice in doječe matere. Izogibajte se mu, če imate golšo ali če se je delovanje ščitnice zmanjšano. Zel lahko vpliva na rezultate preiskav delovanja ščitnice z radioaktivnimi izotopi. Regelj deluje na hude bolezni, zato ga uživajte pod nadzorom fitoterapevta ali zdravnika.
Vir: David Hoffmann: Zelišča: celostno zdravljenje
Naravna zdravila, MK; 2007

Ni komentarjev:

Objavite komentar