Fosil

Fosil

21. april 2009

ZDRAVILNA PASIJONKA (Passiflora incarnata)

Druga imena: mučenica, trpljenka
Uporabni deli: posušeni deli kot so listi, zreli sadeži, cvetovi.
Zdravilne lastnosti: pomaga pri stanjih, ki jih povzročata stres in živčna napetost. Pomaga pri nespečnosti odraslih in otrok. Pomaga proti tesnobnim stanjem in je podporno zdravilo pri odvajanju od drog, predvsem zasvojenostjo z mamili.

Zdravílna pasijónka, je hitro rastoča vzpenjavka iz družine pasijonkovk. Ima velike cvetove različnih barv, sadeži so oranžne barve, iz katerih v nekaterih državah izdelujejo marmelade ali kompot, uporabljajo se kot začimba in v zdravilne namene: ima pomirjevalne in blažilne lastnosti, ljudsko zdravilstvo ga uporablja za uravnavanje srčnega utripa, podobno kot glog. Uporabljamo jo za zdravljenje trdovratne nespečnosti, Parkinsonovi bolezni, epileptičnih napadih in histeriji. Učinkovita je za zdravljenje boleznih živcev, še posebej pri virusni okužbi živcev, ki jo imenujemo pasovec.Uspešna je tudi pri astmi, še posebej, če je povezana z živčno napetostjo.


Za zdravljenje uporabljamo posušene liste. Žličko posušenega zelišča prelijemo s skodelico vrele vode in namakamo 15 minut. Pri nespečnosti popijemo skodelico pred spanjem, pri drugih težavah pa dvakrat čez dan.

Viri: Wikipedija

David Hoffmann: Zelišča: celostno zdravljenje

Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

Ni komentarjev:

Objavite komentar