Fosil

Fosil

3. maj 2009

EVKALIPT (Eucaliptus globulus)

Druga imena: modri gumijevec
Značaj: hladen, vlažen, pekoč, grenak
Učinkovine: Flavonoidi, eterična olja, evkaliptol (70-85%)
Nahajališča: Tasmanija, Avstralija, Portugalska, Brazilija, Kalifornija, Rusija, Kitajska
Zdravilnost: Olje blaži bolečine, deluje proti revmi, antiseptično, antivirusno, blagodejno, poživilno, osvežilno, hladilno, čistilno, blaži mišične krče in pomirja utrujene mišice, pospešuje celjenje ran, odvaja vodo, olajša izkašljevanje (priporočljivo za kadilce), pomaga pri prehladu, gripi, astmi, bronhitisu in drugih obolenjih dihalnega sistema, blaži mrzlico in zmanjšuje vročino, pomaga pri prehladu, gripi in infekcijskih boleznih (npr.ošpice), odpravlja akne, krepi imunski sistem in delovanje srca, znižuje koncentracijo sladkorja v krvi, povzroča rdečico na koži, odganja žuželke, je vermicid in paraziticid. Pomaga pri pikih žuželk in opeklinah.

Pri prehladih se uporablja tudi zunanje tako, da se namaže po prsih na predhodno podlago kreme. Olje se vdihuje preko inhaliranja ali nekaj kapljic v robčku. Eterično olje se uporablja tudi pri zdravljenju mehurčkov herpesa in sestavina krem za blažitev bolečin v mišicah in sklepih.

Uporaba: uporablja se veliko v inhalirnih sredstvih, sirupih proti kašlju, antiseptičnih mazilih in zobnih kremah; v veterinarstvu; v zobozdravstvu; dišavna komponenta v milih, detergentih in kozmetičnih izdelkih (malo v parfumih); dodatek prehrambenim izdelkom. Je pogosta sestavina farmacevtskih pripravkov.

V času epidemij je večstranskega pomena, ker zdravi tegobe obolele osebe ter istočasno ščiti tiste, ki prihajajo v stik z njo. Zaradi izjemne kombinacije lastnosti je učinkovito sredstvo za zdravljenje okužb dihal. Lajša težave pri prehladu, katarju, alergijah, težavah z bronhiji, astmo, sinusi.

OPOZORILO: olje je toksično pri notranji uporabi, ne pa pri zunanji; ne sme se uporabljati nerazredčeno, ker lahko vzdraži občutljivo kožo; ni priporočljiva uporaba med nosečnostjo in med dojenjem. Pripravki niso primerni za otroke mlajše od 13 let in če uživate zdravila za znižanje krvnega sladkorja. Uživanje eteričnega olja lahko povzroči težave z ledvicami.

Vir: http://www.kii.ntf.uni-lj.si/etolja/evkalipt.htm
http://ekolife.si/si/evkaliptus-i235.shtml
http://sl.wikipedia.org/wiki/Evkalipt
Naravna zdravila, MK , 2007
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

Ni komentarjev:

Objavite komentar