Fosil

Fosil

3. maj 2009

DOLGODLAKAVA ŠKRŽOLICA (Hieracium pilosella)

"Rumene radičevke so ena najbolj neprijetnih botaničnih skupin, med njimi pa po težavnosti izstopajo škržolice (Mala flora Slovenije pravi da je rod škržolic eden najtežjih v evropski flori), ki jih lahko zanesljivo določite le s pomočjo lupe. A kljub temu se med njimi najdejo vrste, ki jih je sorazmerno lahko prepoznati, na primer dolgodlakava škržolica, ki cveti na suhih travnikih od maja do oktobra (fotografije so z Male Lazne).
Dolgodlakavo škržolico boste od sorodnic ločili takole:
Steblo je neolistano z enim koškom.
Listi so celi, zeleni, vsaj spodnji so spodaj gosto zvezdastodlakavi.
Venčni listi so rumeni z rdečkasto progo na zunanji strani.
Kodeljica cvetov je enoredna, z enako dolgimi laski.
Rastlina ima pogosto dolge tanke pritlike."



Druga imena: mišja ušesa
Družina: nebinovke
Učinkovine: kumarin z antibiotičnim učinkom, flavonoidi, ki delujejo diuretično, fenoli z antiseptičnim in protivnetnim učinkom.
Zdravilnost: učinkovito odpravlja otekline, zaradi zastajanja vode, predvsem v nogah, blaži vnetja in umirja krče, pomaga pri težavah z dihali kot je astma, oslovski kašelj, bronhitis. Blaži vnetja ledvic in sečil. Vzpodbuja delovanje žolča in odtekanje žolča iz žolčnika. Leta 1993 so ameriški znanstveniki odkrili, da umbeliferon tako kot drugi derivati kumarina lahko pomaga pri premagovanju virusa HIV. Sklepajo, da dolgodlakava škržolica lahko preprečuje tudi druge vrste virusnih okužb.

Otekanje nog: poparek 5-10 g posušene rastline, ki jo nabiramo tik po cvetenju, stresemo v 1 liter vrele vode, pustimo 10 minut, precedimo, pijemo eno skodelico zjutraj in opoldne. Kapsule (200 mg suhega izvlečka). Vzamemo po 2 kapsuli z velikim kozarcem vode opoldne in zvečer. Tinktura: 30 kapljic raztopimo v majhnem kozarcu vode. Pijemo 3 krat na dan.

OPOZORILO: Škodljivi učinki niso znani niti pri dolgi uporabi. Ne presegajte priporočenih odmerkov.

Naravna zdravila, MK; 2007

Ni komentarjev:

Objavite komentar