Fosil

Fosil

10. maj 2009

GVARANA (Paullinia cupana)

Družina: sapindovke
Učinkovine:kofein,
Uporabni deli: semena
Zdravilnost: spodbuja presnovo, dokazano pomaga pri hujšanju, zmanjšuje koncentracijo maščob v krvi. Raziskave so pokazale, da preprečuje strjevanje krvi, preprečuje trombozo, zboljšuje pomnjenje, povečuje telesno vzdržljivost.
Gvarana je južnoameriška tropska rastlina z plodovi rdeče barve, doma iz doline reke Amazonke. Že stoletja jo indijanska plemena uporabljajo za pripravo različnih pripravkov, ki izboljšujejo razpoloženje, povišajo stimulacijo tekom psihofizičnih naporov in odpravljajo utrujenost. V 80 letih prejšnjega stoletja se je gvarana začela uporabljati tudi v Evropi kot odlično naravno poživilo, ki vsebuje kofein, to je gvaranina, ki je 2-3 krat višja kot v kavi ali čaju. Pozitivni učinek gvarane se pripisuje kofeinu, ki pospešuje delovanje osrednjega živčnega sistema, boljši pretok krvi v možgane, uravnava delovanje srca in krvnega obtoka, pomaga osebam pod stresom in vsem, ki želijo doseči maksimum, kadar to hočejo. Aktivni del gvaranine povečuje telesne in psihične sposobnosti, budnost in koncentracijo na naraven način, okrepi telo, zmanjšuje napetost ter daje organizmu ugoden občutek moči in zadovoljstva. Zelo učinkovito odvaja odvečne snovi iz telesa in raztaplja maščobe. Raziskave leta 2002 v ZDA so pokazale, da je skupina, ki je uživala pripravke z gvarano shujšala veliko bolj kot kontrolna skupina, ki je jemala placebo. Posebej se priporoča študentom in dijakov v času izpitov in napornega študija, ter menedžerjem in voznikom za izboljšanje koncentracije.

Proti živčni izčrpanosti lahko jemljemo kapsule (200 mg) 2-3 na dan, za hujšanje vzamemo iste kapsule (200 mg) 2-4 na dan.

OPOZORILA: Gvarana lahko povzroči hiter srčni utrip, glavobol, vznemirjenost, nespečnost, vzdraženost želodca. Pripravki niso primerni za nosečnice in doječe matere. Izogibajte se ji pri visokem krvnem tlaku, boleznih srca in ožilja. Če jemljete zdravila proti strjevanju krvi, se posvetujete z zdravnikom.

Vir: (slika plodov)http://www.bitax.si/katalog/energija/gvarana.html
Naravna zdravila, MK; 2007
Wikipedija (slika rastline)

Ni komentarjev:

Objavite komentar