Fosil

Fosil

12. maj 2009

KALIFORNIJSKI ZLATI MAK (Eschscholizia californica)

Druga imena: kalifornijska esolcija
Družina: makovke
Učinkovine: alkaloidi, flavonoidi, karatenoidi
Zdravilnost: za zdravljenje žičnih motenj, živčni izčrpanosti, proti močenju postelje pri otrocih, uspavalno sredstvo in sredstvo za boljše spanje. Učinkuje proti vnetjem in krčem.

V resnici gre za kalifornijsko nacionalno rastlino. Cvetne poljane zlatega maka, predvsem severno od mesta Pasadena pomladi privabljajo množico občudujočih obiskovalcev, podobno kot se na Japonskem dogaja ob cvetenju češenj. Kalifornijski maki so daljni sorodniki vseh trajnih in enoletnih makov (a botanično še vedno sodijo v družino Papaveraceae), zato plodovi niso glavice, temveč nekakšni prišiljeni luščki. Pridelek semen je navadno obilen, le pri polnjenocvetnih je več negotovosti. Takoj še napotek za prakso: čeprav je to enoletnica, sejančki odlično prezimijo in seme je zelo priporočljivo sejati že jeseni.

Poparek pri živčnih motnjah, motnjah spanja: 2 žlički posušene rastline prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 10 minut in precedimo. Popijemo 1-2 skodelici zvečer.

Kapsule (50-75 mg) suhega izvlečka. Vzamemo 1-2 kapsuli pred spanjem.

OPOZORILO: Pred uporabo se posvetujemo s fitoterapevtom. Kalifornijski mak je pomirjevalo, zato med uživanjem pripravkov ne upravljamo s stroji ali vozimo avtomobila. Pripravki niso primerni za nosečnice.


Naravna zdravila, MK; 2007

Ni komentarjev:

Objavite komentar