Fosil

Fosil

12. maj 2009

KUMIN (Cuminum cyminum)

Druga imena: Orientalska kumina, rimska kumina, laški kumin
Družina: kobulnice (Apiaceae)
Učinkovine: V zdravilne in začimbne namene uporabljamo semena. Vsebujejo veliko eteričnega olja, flavonoide,
Zdravilne lastnosti: Odpravlja napenjanje, vetrove, Učinkuje na različne vrste bakterij, preprečuje vnetja, je odličen konzervans. Znižuje sladkor v krvi, varuje stene žil.  Olje se lahko meša z oljem za masažo pri bolečih sklepih. Danski znanstveniki so leta 1998 ugotovili, da kuminovi izvlečki zavirajo nastajanje oblog na notranjih stenah žil in preprečujejo vnetja. Sklepajo, da ugodno voliva na trombozo in vnetja. Slovi kot afrodiziak.


Je rastlina, razširjena od vzhodnega Sredozemlja do vzhodne Indije. Uporablja se predvsem v pakistanski in indijski kuhinji. Ne smemo je zamenjati s kumino.

Poparek: žličko semen kumina stresemo v 250 ml vrele vode in namakamo 2-3 minute. Uporabimo lahko tudi zmleta semena 1-2 mg in jih prelijemo s skodelico vrele vode ter pustimo
stati 10.-15 minut. Precedimo in pijemo po pol skodelice pred obroki.

OPOZORILO: Preveliki odmerki eteričnega olja povzročijo živčno napetost. Eterično olje uporabljamo samo zunanje. Kumin znižuje raven krvnega sladkorja, zato morajo sladkorni bolniki skrbno nadzorovati njegovo vrednost v krvi.

Vir: Naravna zdravila, MK; 2007
slika: Wikipedija

Ni komentarjev:

Objavite komentar