Fosil

Fosil

15. maj 2009

PARAGVAJSKA BODIKA (Ilex paraguariensis)

Druga imena: mate
Učinkovine (listi): fenolne kisline, saponini, flavonoidi, smole, sledi eteričenga olja, kofein in teobromin, ki pospešujeta odvajanje vode iz telesa in spodbujata delovanje srca. Zdravilne lastnosti: proti utrujenosti, je diuretik, v ljudskem zdravilstvu se uporablja proti težavam z ledvicami. Stimulira osrednje živčevje. Rastlina (potrjeno z raziskavami) učinkuje pri hujšanje, ker razgrajuje maščobe v krvi. Mate je še posebej učinkovit skupaj z gvarano in damiano ( Turnera diffusa). Priporočajo ga pri tenzijskem glavobolu in revmatizmu.

»Nacionalno pijačo Brazilije mate-čaj « pridobivajo iz posušenih, grobo zdrobljenih listov, kot drevesa visokega grma paragvajske bodike »«, ki je sorodna bodiki oz. božjemu drevescu. Mate je bogat z vitamini in mineralnimi snovmi. Zaradi vsebnosti kofeina ima prijetno poživljajoč učinek. Mate čaj se prelije z vročo vodo pri temperaturi 70°C.

OPOZORILO: Ne pijte mate čaja, če imate težave s spanjem., izogibajte se ga med nosečnostjo in dojenjem, mate čaj je na seznamu prepovedanih poživil za udeležence športnih tekmovanj. Velike količine čaja utegnejo biti škodljive. Zadnje raziskave kažejo, da se poveča tveganje za raka na pljučih in požiralniku.

Ni komentarjev:

Objavite komentar