Fosil

Fosil

14. maj 2009

LUCERNA (Medicago sativa)

Druga imena: Lucerna ali nemška detelja, alfalfa
Učinkovine: vsebuje izoflavone, kumarine, alkaloide, vitamine in porfirine. Izoflavoni in kumarini delujejo podobno kot estrogeni, zato jo lahko s pridom uporabljamo za zdravljenje težav z menstruacijo in v menopavzi. Vsebuje še veliko beta karotena, vitaminov A, B, C, D, E in K ter mineralov kot so: kalij, železo, kalcij in fosfor.

Zdravilni učinki: V telesu deluje kot raztrupljevalec, ker vsebuje veliko klorofila (slabokrvnost). Pomaga pri sluzničnih razjedah, saj je alkalna in nevtralizira želodčno kislino (zgaga). Alfalfa je laksativ, diuretik in znižuje telesno temperaturo. Pomaga imunskemu sistemu in preprečuje prezgodnje staranje, zdravi težave s prostato in celo povečuje nastajanje mleka. Lucerna je odlična za prebavo, saj vsebuje tudi veliko število encimov. Plinij (23-79 n.š.) je v svojih zapisih omenil, da je lucerno v Grčijo prenesel perzijski vladar Darij (550-486 pr.n.š.), ko je napadel Atene. Semena lucerne uporabljajo ljudje v prehrani že na tisoče let. Alfalfa ni posebej močno zdravilo; ima pa zato širok spekter delovanja in je zelo koristna kot zdravo živilo za okrevajoče bolnike, ki potrebujejo lahko prehrano.

Liste uporabljamo za pripravo tinktur in suhih ali tekočih izvlečkov. Leta 1982 so s poskusi dokazali, da uživanje lucerne pomaga zaščititi pred arteriosklerozo. Zmanjšuje holesterol v krvi. Raziskovalci na S Irski so odkrili, da vpliva na zmanjševanje ravni sladkorja v krvi in podobno kot koriander, brin in evkalipt zmanjšuje čezmerno žejo.

Kalčki lucerne (alfaalfa), so po naravi hladni, po okusu rahlo grenki. Vsebujejo betakaroten ali provitamin A, vitamine D, E, K, B6, kalcij, magnezij, kalij, fosfor in encime. Ugodno vplivajo na delovanje vranice in želodca, izboljšujejo tek, odvajajo zastale tekočine, vlažijo črevo, so naravno odvajalo in diuretik. Na ta način vplivajo tudi na revmatoidne bolečine, ki jih povzročajo otekli sklepi.

Opozorilo: Ne uživajte lucerne, če jemljete antikoagulante, ker vsebuje veliko vitamina K, ki pomaga strjevati kri ali če imate avtoimunsko bolezen . Pri nas se dobi preprarat Daily BioBasics, katerega samo dve čajni žlički dnevno nudita 191 mg lucerne (alfalfe). Lucerna lahko povzroči preobčutljivost za sonce, zato se med uporabo pripravkov, ne sončite. Lucerna lahko spremeni krvno sliko. Ne presegajte priporočenih odmerkov.




Viri: http://www.zdravje-plus.com/lucerna.htm

slika s http://www2.arnes.si/~bzwitt/flora/medicago_sativa.html
Naravna zdravila, MK; 007

Ni komentarjev:

Objavite komentar