Fosil

Fosil

16. maj 2009

TOLŠČAK ( Portulaca olerace)

Druga imena: portaluk
Družina: portulakovke
Uporabni deli: listi, stebla
Učinkovine: maščobe omega 3, sluzi, antioksidanti, vitamine C in E in betakaroten ter antioksidant glutation, minerali kalij in kalcij mangan, železo.
Zdravilne lastnosti: krepi imunski in srčno-žilni sistem. Blaži vnetja, izboljšuje krvni obtok, preprečuje nastajanje strdkov v arterijah. Raziskave so potrdile, da deluje na avtoimunske in srčne bolezni, varuje pred prostimi radikali, ki povzročajo raka in lajša posledice staranja, zmanjšuje holesterol v krvi, znižuje krvni tlak, sprošča gladke mišice, deluje protibolečinsko, odpravlja gliste.
Por­tu­lak či­sti kri.

Na vr­to­vih in nji­vah po­ga­nja­ ple­ve­l-tolščak, ki ni samo ko­riste­n, ampak tudi zdravilen. Med takšne spada samo še re­gra­t in ko­pri­va; ver­jet­no ste ga že opa­zi­li na svo­jem vrtu in se je­zi­li nanj, saj se ga je tež­ko zne­bi­ti.

Na­vad­ni tolš­čak ali por­tu­lak (Por­tu­la­ca ole­ra­cea) je niz­ka enoletnica rast­li­na z rah­lo soč­ni­mi li­sti in steb­li. Iz­vi­ra iz Pred­nje Azi­je in za rast po­tre­bu­je ve­li­ko to­plo­te, son­ca in od­ced­na tla. Se­je­mo ga maja na sonč­no lego in na ka­ko­vost­na, ne­ko­li­ko peš­če­na in od­ced­na tla. Se­me­na le rah­lo pre­kri­je­mo s prst­jo in ne­ko­li­ko sti­sne­mo. Če jih se­je­mo v vr­ste kot špi­na­čo, naj bodo vr­ste v raz­da­lji od 15 do 20 cen­ti­me­trov. Lah­ko ga se­je­mo po­sa­mič­no. Por­tu­lak ra­ste hi­tro, zato ga lah­ko pr­vič re­že­mo že po treh do šti­rih ted­nih. Re­že­mo ga red­no, ven­dar pa mo­ra­mo pu­sti­ti vsaj dva os­nov­na li­sta in odre­za­ti vsak cvet, ki se po­ka­že. Po rezi se zo­pet obra­ste.

Se­je­mo ga vse po­let­je. Ima glad­ko rdeč­ka­sto pla­ze­če se steb­lo in iz­me­nič­ne li­ste. Cve­to­vi so ru­me­ni. Rast­li­ne po­tre­bu­je­jo za svo­jo rast do­volj vla­ge, zato jih po po­tre­bi za­li­va­mo, zra­ste­ 15 do 30 cm vi­so­ko. V mrz­lem pod­neb­ju se­je­mo tolš­čak poz­no spom­la­di v se­tve­ne plad­nje, in ko mine nevar­nost zmr­za­li, rast­li­ni­ce pre­sa­di­mo na pro­sto. V to­plih pre­de­lih pa ga se­je­mo na pro­sto vse po­let­je. Tolš­čak upo­rab­lja­mo svež kot list­no ze­le­nja­vo vse po­let­je. Soč­ne li­ste in steb­la lah­ko upora­bi­mo kot špi­nač­no ze­le­nja­vo ali kot do­da­tek k so­la­tam, ze­lišč­nim oma­kam in sku­ti. Ima­jo os­ve­ži­len, ki­sel­kast in ne­ko­li­ko slan okus. Ze­le­no­list­ne sor­te ima­jo malo de­be­lej­še li­ste in so od­por­nejše ter bolj­še­ga oku­sa kot ru­me­ne in zla­to ru­me­ne sor­te, med­tem ko so ru­me­ne in zla­to ru­me­ne sor­te tolš­ča­ka pri­vlač­nejše v so­la­tah. Av­stral­ski do­ma­či­ni so se­me­na por­tu­la­ka upo­rab­lja­li za pe­ci­vo.
Tolščak uporabljamo tudi v kulinarične namene. Nabiramo ga od junija naprej. Pripravimo ga po receptu Daria Corteseja z jajci. Sestavine: 1/2 kozarca vode, 2 skodelici opranih in narezanih tolščakovih poganjkov, ali celih listov, žlica masla, žlica kisa, ščepec majarona, sol, 4 jajca, olje. Postopek: vodo zavremo, damo vanjo tolšačkove liste, kuhamo 3 minute, odcedimo. V ponvi raztopimo maslo, dodamo tolščak, kis, majaron, sol. Dušimo 5 minut. V drugi ponvi spečemo jajca. Damo jih na krožnik, čeznje naložimo toščak. Jed lahko pripravimo tuid tako, da jajca zmešanmo v tolščak.

Tolščak s kumarami in paradižnikom: Sestavine: 2 srednje veliki kumari, 2 paradižnika, skodelica tolščakovih listov, 2 žlici kisa in olja, sojina omaka, nekaj poganjkov bazilike ali listov kopra. Postopek: kumari olupimo in narežemo na kolutke ter položimo na dva krožnika, čeznje paradižnik tudi narezan na kolutke. Potresemo s tolščakovimi listi. Prelijemo s kisom, oljem, sojino omako, ki smo jo pomešali z baziliko in koprom. Po želji dodamo še žlico ali dve kisle smetane.

Tolščakove liste lahko mešamo v druge solate, z njim odišavimo kis itd.

Tolščak ima rahlo kisel, slan okus in limonin okus po špinači. Že stoletja ga je do v Indiji, z njim gostijo juhe in omake. Če ga samo blanširamo, se izognemo pretirani sluzi, ki jo izloči. Lahko ga celo vlagamo v jabolčni kis, skupaj s česnom in pekočimi paprikami ali poprom.

OPOZORILO: Čezmerni odmerki suhega tolščaka lahko povzročijo želodčne motnje, kar pa je pri surovem izključeno.

Vir: An­dre­ja Haupt­man Med­ved na http://www.kmeckiglas.com/index.php?option=com_content&task=view&id=451&Itemid=115 (slika)
Naravna zdravila, MK; 2007
Recepti Dario Cortese: Divja Hrana
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010.

Ni komentarjev:

Objavite komentar