Fosil

Fosil

16. maj 2009

VRAŽJI KREMEPELJ (Harpagophytum procumbens)

Družina: sezamovke
Droga: gomolji. V zdravilne namene izkopavajo domačini te globoko rastoče odebeljene korenine. Dobro jih očistijo zemlje i narežejo na majhne koščke ter posušijo na soncu.
Učinkovine: glikozidi, flavonoidi . Korenine vsebujejo iridoide, med katerimi sta najpomembnejša harpagozid in prokumbid, različne sladkorje, rastlinske hormone, alkane, maščobe, voske, smole in eterično olje v sledovih.
Zdravilne lastnosti: Afriško ljudsko zdravilstvo že od nekdaj uporablja vražji krempelj kot tonik pri prebavnih motnjah, pri krvnih boleznih, kot zdravilo zoper vročino, bolečine, kot so revma in migrena. Te njihove izkušnje poznamo kakih 50 let in uporabljamo vražji krempelj za zdravljenje presnovnih bolezni, revme, putike itd. Čaj koristi pri revmatičnih težavah, saj zmanjšuje vnetje in bolečine ter gibljivost pri ljudeh z osteoartritisom ali degenerativnim revmatizmom, blaži bolečine v sklepih.

Vražji krempelj je trajnica. V zemlji ima primarno korenino, iz katere poganjajo številna plazeča se stebla. Ta nosijo temnozelene, narezljane krpaste liste. V zalistju poganjajo veliki rdečkasto vijoličasti čašasti cvetovi. Iz njih se razvije plod, ki ima številne izrastke s kaveljčki. Iz primarne korenine pa poganjajo v globino do 2 m odebeljene shranjevalne korenine, v katerih rastlina shranjuje svojo zalogo vode.

Vražji krempelj je tipična puščavska rastlina in najbolj uspeva v Namibiji. Pogosto raste blizu morja ali v puščavah. Sorodne rastline: sezam (Sesamum indicum)

Iz korenin pripravljamo izvlečke oziroma jih uporabljamo za čaj. Za čaj vzamemo eno zvrhano jedilno žlico posušenih korenin in jih prelijemo s 300 ml vrele vode, pokrijemo in pustimo stati 8 do 12 ur pri sobni temperaturi. Nato precedimo in čaj popijemo v treh obrokih pol ure pred jedjo.Pri bolečih sklepih nog in rok si pripravimo čajno mešanico iz enakih delov korenin vražjega kremplja, mrzličnikovih korenin, regratovih korenin, ozkolistnega trpotca, koprivovih listov in korenin in rmana. Dve veliki žlici te mešanice poparimo s pol litra vrele vode, pokrijemo in pustimo namakat 12 ur. Nato precedimo in čaj pijemo trikrat na dan po jedi. Učinek nastane sicer počasi, a pri tem ni škodljivih stranskih učinkov. Čaj koristi zlasti starejšim ljudem, ki so jih prizadele artroze ali degenerativne spremembe v ramenskih, komolčnih, prstnih in kolenskih sklepih. Vendar pri tem niso izvzeti tudi mlajši ljudje, ki imajo presnovne motnje zaradi nepravilnega načina življenja in prehranjevalnih navad ter tudi zaradi povečane obremenitve in izrabe sklepov. Čaj pospešuje odvajanje vode iz telesa in s tem tudi sečno kislino in sečnino. Tako lahko s tem čajem olajšamo težave pri motnjah v presnovi v sklepih in njihovi okolici, predvsem v sklepni ovojnici in v vezivnem tkivu med mišicami in kitami. Čez nekaj časa se izboljša presnova v sklepih, zmanjšajo se bolečine, gibljivost sklepov se poveča, vendar pride pri tem do veljave staro izročilo, da je treba kronične bolezni tudi kronično zdraviti. Čaj je odličen za tiste, ki jih muči putika in ledvični kamni in pesek. Seveda pa ne more popraviti starih, zmaličenih in spremenjenih sklepov.Čaj je tudi grenek tonik pri težavah v želodcu, tankem črevesju, vnetju žolčnika, pri žolčnih kamnih in mulju, pri pomanjkljivem delovanju jeter, trebušne slinavke, ledvic, pri presnovnih težavah, ledvičnih kamnih itd. Pri težavah z jetri in žolčem pa si pripravimo čajno mešanico iz enakih delov korenin vražjega kremplja, šentjanževih rož in poprove mete. Dve veliki žlici mešanice poparimo s skodelico vrele vode, pokrijemo in pustimo namakati 12 ur. Nato precedimo in čaj pijemo po požirkih večkrat na dan. Mešanico iz enakih delov vražjega kremplja in mrzličnikove korenine lahko namočimo v razmerju 1 : 5 v 70% alkoholu. Dobro zaprto steklenico damo za 14 dni na toplo. Nato precedimo in razredčeno tinkturo uporabljamo za obkladke in masažo pri bolečinah v mišicah in sklepih, v malih količinah po 30 kapljic na kozarec vode, pa popijemo pri vseh zgoraj navedenih težavah.

OPOZORILO: Včasih lahko povzroči drisko. Ne jemljite pripravkom med nosečnostjo in dojenjem. Ni priporočljiv za bolnike z razjedo na želodcu ali dvanajstniku.

Naravna zdravila, MK; 2007

Ni komentarjev:

Objavite komentar