Fosil

Fosil

2. junij 2009

BLITVA (Beta vulgaris ssp)

Družina: metlikovke
Učinkovine: vitamin C, skoraj v taki količini kot je v limonah, beta karoten, lutein, vitamini B skupine.

Zdravilne lastnosti: zaradi rudnin in vitaminov je pomembna za kri, je antioksidantno živilo, ki nas varuje pred škodljivi vplivi okolja, spodbuja imunski sistem, lutein deluje protirakavo. Skupaj z zeaksantinom je sestavni del vidne pege in je izjemnega pomena za vid, še posebej v starosti. Redno uživanje oranžne in temnozelene zelenjave izboljša oziroma ohranja dober in oster vid. Ker vsebuje tudi oksalno kislino in malo ali veliko nitratov, kar je odvisno do načina gojenje. Oksalna kislina veže kalcij in ga izloča iz telesa. Lahko celo veže kalcij iz telesa, zato je blitvo pametno uživati s hrano, ki je bogata s kalcijem kot je sir ali skuta. Veliko nitratov, ki se v telesu pretvarjajo v kancerogene nitrozamine vsebuje blitva, ki je intenzivno pridelana v rastlinjakih brez sonca in oblino gojena, zato je najbolj zdrava doma pridelana blitva. Mlade liste lahko uživamo v solatah, iz njih sočimo sok, jih pripravljamo kot špinačo, starejša stebla skuhamo samo v sopari in jih pomakamo v razne omakice. Več receptov dobiš na http://www.mojirecepti.com/zelenjava/listna/blitva.html

Blitva je dvoletnica, v bistvu redkev, ki je bila vzgojena tako, da tvori okusno listje z belimi, rumenimi ali rdečimi stebli. Barvna raznolikost stebel in listnih žil lahko tudi polepša naš okusni vrt in navduši marsikaterega otroka.

Kdaj in kako sejemo
Zgodaj spomladi sejemo blitvo neposredno na gredo. Semena posejte 1-2 cm globoko, pri čemer posejte približno 15 semen na pol metra grede. Kasneje kalice zredčite na 10-15 cm razmaka, da bodo imele odrasle rastline dovolj prostora. Lahko pa zredčite na precej bolj gosto in odvečne rastline odstranite, ko dosežejo velikost za pobiranje. Rastline dobro zalivajte.


Dario Cortese: Zelenjava druga moč naravne hrane

Ni komentarjev:

Objavite komentar