Fosil

Fosil

2. junij 2009

BOB (Vicia faba)

Učinkovine: škrob, beljakovine, rudnine, karotenoidi, fitinska kislina, glikozide, zaviralci proatez, ki jih danes cenijo kot zaviralce in preprečevalca raka.

Zdravilne lastnosti: Uživanje boba popravi krvni sliko, zmanjša holesterol in trigliceride. Deluje diuretično. Mlade stroke lahko cele skuhamo v sopari, jih uživamo v omakah ali solatah. Dajemo ga v juhe, pireje, delamo iz njega kremne juhe itd. Dober je v enolončnicah.

Bob ima nekaj prednosti pred fižolom. Njegova zrna se ohranijo več let. Dober pridelek dobimo, če ga sejemo že zelo zgodaj v letu. Takoj po snegu. Bob je najbolj na mraz odporna stročnica. Bob imajo zelo rade uši, ki se jih skušamo rešiti tako, da potrgamo vršičke naseljene z ušmi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar