Fosil

Fosil

14. junij 2009

DATELJNI (Phoenix dactylifera)

Družina: palme
Učinkovine: sladkorji, kalij, fosfor, magnezij, železo, vitamini B skupine.
Zdravilne rastline: Pospešujejo presnovo, urejajo prebavo in pomagajo pri težavah z dihali. V večjih količinah zaradi čistilnega učinka pospešujejo izločanje sluzi iz zamašenih sinusov. Piti moramo dovolj tekočine še posebej sveže stisnjen sok citrusov in korenčka.V arabskem svetu so tudi prepričani, da redno uživanje dateljnov varuje pred rakom. Zaradi velike količine sladkorjev delujejo pomirjevalno, aminokislina triptofan, ki sodeluje pri nastanku spalnega hormona melatonina in hormona ugodja serotonina, pa poskrbi za boljši spanec.

Slastni puščavski plodovi so najboljša naravna sladkarija, ki vsebuje celoten paket hranilnih snovi, in ne le praznih kalorij. Založili vas bodo z obilo energije, saj so bogati z naravnimi sladkorji. Ti so v kombinaciji s kalijem, fosforjem, mag­nezijem, železom, vitamini B-kompleksa in vlakninami zares odličen prigrizek tudi za vse športnike in rekreativce.

Polnjeni sveži dateljni

Polnjeni sveži dateljni so manj sladki, z lahkoto razpolovimo, odstranimo koščico in namesto nje vstavimo košček suhega sadja, orehovo jedrce ali mandelj. Enako lahko postopamo s suhimi dateljni, le da polovice najprej napolnimo z (sirom)Moscarpone in vanj vstavimo še mandelj. Odlična kombinacija.

Vir: Dario Cortese: Sadje moč naravne hrane

Ni komentarjev:

Objavite komentar