Fosil

Fosil

14. junij 2009

KOKOS

Družina: palme
Učinkovine:lavrinska kislina, ki se nahaja samo še v materinem mleku. Ima razkuževalne lastnosti, zavira razvoj bakterij in virusov. Kokosovo olje je eno izmed sredstev, s katerim skušajo zdraviti aids.
Zdravilne lastnosti:
"Blagodejnost kokosa se skriva v sveži kokosovi vodi in kokosovem olju, ki sta mu prislužila vzdevek najbolj zdravilnega sadeža na svetu. Zaradi njiju kokosovi palmi pravijo tudi drevo življenja in to ime si zagotovo zasluži. Soku mladih kokosov pravijo tudi voda življenja, ker ima enako elektrolitsko ravnovesje kot naša kri. Ta sok je zakladnica dragocenih mineralov, ki jih naše telo zaradi osiromašene industrijske prehrane vse bolj pogreša.

Voda življenja
Če analiziramo podatke, ugotovimo, da je mlad kokos bogat vir mineralov in vitaminov; 100 g svežega kokosa ima samo 177 kalorij, 100 g zrelega pa skoraj 400. V 100 g kokosa je 1,7 g beljakovin, 16,8 g maščob, 178 mg kalija, 57 mg fosforja in 16 mg magnezija.
Soku mladih kokosov pravijo tudi voda življenja, ker ima enako elektrolitsko ravnovesje kot naša kri. Ta sok je zakladnica dragocenih mineralov, ki jih naše telo zaradi osiromašene industrijske prehrane vse bolj pogreša. Trditve, da je kokos težko prebavljiv, da povzroča visoko raven holesterola v krvi in da je celo strupen, utegnejo biti točne, vendar le za stare plodove.
Klasična ajurvedska besedila poznajo tri vrste kokosa:
Mladi kokos
Temu pripisujejo največ zdravilnih lastnosti. Vsebuje od 90 do 95 odstotkov vode ter velja za najbolj čisto tekočino, ki odpira kanale v telesu, rehidrira tkiva, izboljšuje prebavo in na splošno obnavlja telo.
Srednje zreli kokos
Kokosov plod pride v to fazo, ko dobi meso. Vsebuje manj tekočine kot mladi kokos, vendar še vedno veliko več kot zreli. Barva tekočine je rahlo mlečna.V srednje zrelem kokosu se poveča količina ogljikovih hidratov, beljakovin, mineralov in fosforja, poleg tega vsebuje več vitaminov A, B in C kot mladi in zreli kokos.
Zreli kokos
Ko kokos dobi trdo skorjo (takega poznamo iz naših trgovin), se v njem razvije trdo meso in v sredici ostane zelo malo tekočine. Takrat kokos postane težko prebavljiv. Če bi ga uživali v večjih količinah, bi se naš organizem utegnil zakisati, nemara pa bi se nam celo povečala raven holesterola v krvi. Indijci celo iz takšnega znajo pripraviti zdravilo, vendar ob pomoči vrste začimb in v kombinaciji z živili, ki nevtralizirajo njegove slabe lastnosti.
Deset razlogov za uživanje svežega kokosa oziroma kokosove vode
1. Strupi iz industrijske hrane se kopičijo v našem telesu, zato se pH naše krvi in tkiv zmanjša; pravimo, da se je organizem zakisal. Zakisanost telesa pa je temelj za razvoj vrste sodobnih bolezni. Sok mladega kokosa veže toksine, čisti prebavne poti, hladi celotno telo in potiska strupe iz telesa. Prav po tem se mladi kokos razlikuje od vrste drugih sadežev in zelišč, ki sicer razkisajo telo, vendar strupov ne zmorejo odstraniti iz organizma. Strupi iz industrijske hrane se kopičijo v našem telesu, zato se pH naše krvi in tkiv zmanjša; pravimo, da se je organizem zakisal. Zakisanost telesa pa je temelj za razvoj vrste sodobnih bolezni. Sok mladega kokosa veže toksine, čisti prebavne poti, hladi celotno telo in potiska strupe iz telesa. Prav po tem se mladi kokos razlikuje od vrste drugih sadežev in zelišč, ki sicer razkisajo telo, vendar strupov ne zmorejo odstraniti iz organizma.
2. V ajurvedski medicini je sveži kokos naravno sredstvo proti stresu.
3. Kokos hladi vročične ljudi ter omili izbruhe nenadzorovanih čustev in pregrevanje telesa. Samo depresivni, letargični in počasni ljudje naj se izogibajo uživanju kokosovega soka v večernih urah, kajti njihovo stanje bi utegnil še poslabšati.
4. Mladi kokos v kombinaciji s cimetom, kardamomom, ingverjem, koriandrom in drugimi začimbami zdravi prebavne organe in izboljšuje presnovo.
5. Sok mladega kokosa velja za najbolj varno osvežilno pijačo, saj koristi telesu in obenem učinkovito gasi žejo. To je naravni izotonik, ki ne vsebuje dodanih soli, sladkorja, barvil in arom. Po napornem delu ali športu ta sijajna naravna izotonična pijača pomaga hitro obnoviti tekočino v telesu.
6. Če sok mladega kokosa kombinirate z makovimi semeni in prečiščenim maslom, boste bolje spali.
7. Kokosova voda je učinkovita tudi pri PMS, saj uspešno obvladuje toplotne oblive in pomaga vzpostaviti čustveno ravnovesje.
8. Sok mladega kokosa učinkovito blaži težave z jetri ter pomaga pri hepatitisu in vročicah.
9. Mladi kokos krepi srčno-žilni sistem.
10. Kokosova voda rehidrira telo pri kronični dehidraciji, ker celicam olajša sprejemanje vode.

Nova tehnologija
Še nedavno ste v "tekočini življenja" uživali samo na počitnicah v tropskih krajih. Mladi kokos se namreč hitro poškoduje, ko pa je enkrat odprt, hitro oksidira in izgubi zdravilne lastnosti. Pasterizacija pri tem sadežu ni prišla v poštev, ker je pri termični obdelavi izgubil okus in večino koristnih sestavin. Toda nedavno pa so pri Organizaciji ZN za prehrano in kmetijstvo patentirali novo tehnologijo, hladno sterilizacijo, ki je sprožila pravcato revolucijo v predelavi svežega kokosa. Nova tehnologija je omogočila, da sok zgolj filtrirajo skozi posebne medije, ki nase povlečejo vse problematične snovi, encime, vitamine in minerale pa pustijo nedotaknjene. Tudi okus kokosove vode ostane popolnoma nespremenjen. Nedavno so se napitki iz hladno steriliziranega svežega kokosa pojavili tudi na našem trgu.
Po krivem obtožen
Druga oblika kokosa, o kateri vemo prav malo, je kokosovo maslo. Dolga leta je bila uporaba palmovih in kokosovih maščob zelo priljubljena. V ZDA so jih uporabljali za cvrtje in pripravo skoraj vseh vrst hrane. Nato so se agrarni lobiji organizirali in začeli na veliko promovirati prednosti nenasičenih maščobnih kislin, ki jih je najti v sončničnem, koruznem, olivnem, sojinem in drugih oljih. V podporo njihovim blagodejnim učinkom so se pojavile številne študije, ki so zatrjevale, da nasičene maščobne kisline škodijo zdravju in da jih moramo črtati z jedilnika. Raziskave, ki so se nanašale na kokos, so opravili s hidrogeniziranim kokosovim oljem, in prav te so za nekaj desetletij zapečatile usodo kokosovih maščob. Sodobne raziskave so pokazale, da kokosove maščobe sodijo med najbolj zdrave, kar nam jih je podarila narava. Skoraj polovico maščobnih kislin v kokosovem olju predstavlja lavrinska kislina, ki krepi imunski sistem ter deluje proti virusom, bakterijam in zajedavcem.Edini vir lavrinske kisline, ki ga je mogoče primerjati s kokosovo maščobo, je materino mleko. V obeh primerih lavrinska kislina predstavlja polovico maščobnih kislin. Če kokosovo olje primerjamo z naslednjim živilom, v katerem najdemo lavrinsko kislino, je to maslo, ki jo vsebuje samo 3 odstotke.
Deset razlogov, zakaj uživati kokosovo maslo
1. Kokosovo maslo oziroma olje je edina maščoba, ki koristi pri diabetesu; pomaga namreč uravnavati raven sladkorja v krvi in zmanjšuje sekundarne posledice bolezni. Pri prebavi kokosove maščobe je potrebnih manj encimov, torej ne obremenjuje trebušne slinavke. Poleg tega kokosova maščoba dobavlja energijo v celice neposredno in pri tem ne potrebuje inzulina. Dokazano izboljšuje izločanje inzulina in resorpcijo glukoze. Revija Journal of Indian Medical Association poroča, da se je število obolelih za diabetesom močno povečalo hkrati z opuščanjem kokosovih maščob in uvajanjem nenasičenih rastlinskih olj, ki jih oglašujejo kot "zdrave za srce in ožilje".
2. Kokosovo maslo, v nasprotju s prepričanjem, pospešuje presnovo in izgorevanje maščob v celicah ter pomaga zniževati raven holesterola v krvi.
3. Kokosovo maslo odlično celi rane in brazgotine.
4. Kokosovo maslo pomaga premagovati utrujenost. Če celice zaradi presežka nenasičenih rastlinskih olj ne morejo sprejeti dovolj glukoze, to občutimo kot kronično utrujenost.
5. Kokosove maščobe ne redijo. Nasprotno, raziskave kažejo, da maščobne kisline potujejo naravnost v jetra, kjer se pretvarjajo v energijo in se ne nalagajo kot maščoba v tkivih. Kokosovo maslo je ena od redkih maščob, ki spodbuja pospešeno izgorevanje maščob in tako pripomore k hujšanju.
6. Kako močno je protivirusno delovanje kokosovih maščob, potrjujejo tudi raziskave dr. Conrata S. Dayrita Emertiusa, profesorja farmakologije z Univerze na Filipinih. Ob pomoči kokosovih maščob mu je uspelo znižati obremenjenost z virusi pri bolnikih, obolelih za aidsom.
7. Dr. Mary Enig, znana biokemičarka in nutricionistka, poroča o primerih, ko je pri HIV-pozitivnih otrocih prišlo do tega, da so bili po določenem času spet HIV-negativni. Pri prehrani so uporabljali visok odstotek kokosovih maščob, ki so po mnenju te znanstvenice pomagale, da je v telesu nastajalo dovolj monolavrina, za katerega je značilno protivirusno delovanje.
8. Kokosove maščobe so pokazale izredne rezultate tudi pri zdravljenju herpesa, luskavice in glivice kandide.
9. Ali ste prepričani, da v svojem telesu ne gostite zajedavcev? Protozoe, gliste in druge nezaželene organizme "gosti" od 20 do 30 odstotkov ljudi. Če imate psa, kako drugo domačo žival ali dojenčka, ki je še vedno v pleničkah, obstaja precejšnje tveganje, da se bo tudi v vašem telesu naselil kateri od zajedavcev. V Indiji uporabljajo terapijo s suhim kokosom in magnezijevim sulfatom (kot odvajalom), ki v dvanajstih urah spravi iz telesa 90 odstotkov zajedavcev. Zelo dobre rezultate so dosegli tudi pri odpravljanju zajedavcev pri hišnih ljubljenčkih. Redno uživanje kokosovih maščob, bogatih s srednje dolgimi verigami maščobnih kislin, zelo uspešno uničuje zajedavce ali vsaj omejuje njihovo rast.
10. Kokosovo maslo je odlična krema za obraz, a tudi primerno sredstvo za nego stopal, zlasti če imate težave z glivicami. Uporabljajo ga tudi kot regenerativno masko za lase: lase namažete, maslo pustite delovati nekaj ur in ga nato sperete z blagim naravnim šamponom.
Vse našteto seveda velja le za hladno stiskane, nerafinirane maščobe. Te boste našli le v peščici naših trgovin z zdravo prehrano. Iskreno upam, da kmalu ne bodo le eksotični delikatesni dodatek v naši prehrani, marveč osnovno živilo, ki nam bo pomagalo urediti marsikatero težavo. Največ nerafiniranega kokosovega olja pridelujejo v deželah, ki si ne bodo mogle privoščiti reklamnih oglasov v medijih − za to bomo morali poskrbeti kar sami, da bodo dobre novice prispele do ljudi, ki jih potrebujejo. " Sanja Lončar na http://www.viva.si/clanek.asp?arhiv=1&id=2962

Ni komentarjev:

Objavite komentar