Fosil

Fosil

2. junij 2009

GRAH ( Pisum sativum)


Družina: metuljnice
Učinkovine: pomembni minerali, železo, fosfor, kalcij in še nekaj drugih. Grah vsebuje tudi precej hranilnih snovi in veliko vitamina A ter kompletno skupino B vitaminov.


Zdravilne lastnosti: izboljšuje kri tako, da uravnoteži holesterol kot vse stročnice, uravnava sladkor v krvi. Mladi stroki vsebujejo veliko antioksidantov.

Grah je druga najpomembnejša stročnica, ki se uporablja v prehrani prebivalstva. Uporablja se lahko svež v obliki solat ali kuhan, podobno kot fižol. Od fižola se razlikuje po barvi in obliki zrna, zrno je okrogle oblike. Zgodovinsko je grah starejšega izvora kot fižol, arheologi menijo da je bil poznan pred več kot 2000 leti v prehrani ljudi in da je njegova domovina Azija. Obstaja mnogo vrst graha, pri nas pa je najbolj cenjen veliki rumeni grah, ki ima zelo tanko kožico in veliki zelen grah imenovan tudi »sladki« ali »cukrar«, ki je zelo primeren za konzerviranje oziroma vlaganje v kozarce. Sladkorni grah lahko pojemo s stroki vred.

Odličen je v kombinaciji s korenčkom, zabeljen z maslom, v juhah, omakah.
Vsakodnevno se v prehrani uporablja veliko in to v podobnih količinah kot fižol. Pri shranjevanju graha je pomembno, da pravočasno opazimo njegovega pogostega škodljivca grahovega žužka, ki
lahko naredi veliko škodo.

Grah s smetano
Sestavine: 300 g graha v zrnju, 100 ml sladke smetane, sol, ingver.
Postopek: Zavremo malo vode in vanjo stresemo oluščen grah. Kuhamo ga približno 15 min, nato ga odcedimo. Sladko smetano, ščepec soli ter ščepec ingverja razmešamo v preliv in ga dodamo grahu. Dobro premešamo. Postrežemo z ajdovimi žganci ali polento. Namesto sladke smetane lahko vzamemo 150 g kisle smetane ter 2 žlici mleka.
Dario Cortese: Zelenjava druga moč naravne hrane

Ni komentarjev:

Objavite komentar