Fosil

Fosil

2. junij 2009

ČIČERIKA (Cicer arientinum)

Družina: metuljnice
Učinkovine: beljakovine, škrob, rudnine, kalcij, železo, mangan, kalij, fosfor, fitinska kislina, ki upočasnjuje sproščanje glukoze v kri.
Zdravilne lastnosti:
Najlažje je prebavljiva nakaljena. Izboljšuje krvno sliko, kar zadeva trigliceride in holesterol.

"Čičerika izvira iz prednje Azije, danes je največ pridelajo v Turčiji, Mehiki in Indiji, kjer spada med osnovna živila. Je stročnica. Ima kratke rahlo napihnjene stroke z enim do tremi svetlo rjavimi semeni, ki so zgrbančena, okrogla, malo večja od graha, blede rumene, lahko tudi skoraj rdeče barve.

Dobite jih v bolje založenih trgovinah že kuhana v konzervah, zato jih jedi dodate šele na koncu kuhanja. Če pa je čičerka posušena, jo pred pripravo vedno namočimo že prejšnji dan, tako da se ima čas pred kuhanjem temeljito napeti. Naslednji dan jo v sveži vodi pri zmerni temperaturi kuhamo do mehkega, kar traja kar nekaj časa, a se ne razkuha. Če se med kuho začnejo luščiti tanke prozorne ovojnice, jih s površine vode preprosto posnamemo z žlico. Lahko je skuhamo za več dni, potem pa hranimo v hladilniku v zaprti posodi. Suho čičeriko hranimo v dobro zaprti posodi več let, vendar si čičerika zasluži pogostejšo zastopanost na jedilniku. Ponudimo jo kot osnovno beljakovinsko jed, ali pa uporabljamo kot dodatek v enolončnicah, zelenjavnih solatah in prikuhah. Lahko jo pretlačimo in z njo obogatimo zelenjavne juhe, ali pa jo tudi popečemo do rjavega, posolimo in takšno grizljamo zraven piva.

Solata iz testenin z marinirano zelenjavo in čičeriko
Za 4 osebe potrebujemo: 25 dag testenin (svedrčkov), 50 dag mešane zelenjave (bučk, paprike, čebule, melancanov, gob,…), olje, 40 dag kuhane čičerike, 1 šopek drobnjaka, 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 3 žlice jabolčnega kisa, 4 žlice belega vina, 3 žlice vode, sol in sveže mlet poper.
Testenine skuhajte v slanem kropu, jih odcedite, oplaknite s hladno vodo in stresite v posodo za solato. Medtem na nekaj olja prepražite na kocke narezano zelenjavo. Ko zelenjavo prepražite, še vročo začinite z narezanim drobnjakom, oljčnim oljem, jabolčnim kisom, belim vinom, vodo, soljo in poprom. Dodajte še kuhano čičeriko, vse skupaj premešajte in ohladite. Ohlajeno zelenjavo stresite prek testenin in premešajte. Solato lahko ponudite takoj ali pa jo hranite do dva dni v hladilniku. Obogatite jo lahko z malinovim ali balzamičnim kisom.

Mineštra iz čičerike in pora
Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg čičerike, 60 dag pora, 5 dag masla, 1 l mesne juhe ali vode, sol, sveže mlet poper in sesekljan peteršilj.
Por operite, ga narežite na kolobarje in ga na raztopljenem maslu pražite, da ovene. Zalijte z mesno juho in sladko smetano ter dodajte kuhano čičeriko. Začinite s soljo in poprom, kuhajte približno 20 minut ter na koncu potresite s sesekljanim peteršiljem in takoj postrezite.

Čičerika z gobami
Za 3 osebe potrebujemo: 0,5 kg kuhane čičerike, 20 dag poljubnih gob, 1 čebulo, 2 žlici olja sol, sveže mlet poper, peteršilj, 3 stroke česna in 1 dl sladke smetane.
Na olju prepražite čebulo, toliko, da porumeni. Dodajte na lističe narezane gobe, jih dobro prepražite in začinite s soljo, poprom, peteršiljem in česnom. Dodajte kuhano čičeriko, zalijte s sladko smetano, dušite še nekaj minut ter postrezite.

Postrvji zvitki s čičeriko v paradižnikovi omaki
Za 5 oseb potrebujemo: 10 postrvjih filejev, sveže stisnjen sok pol limone, 3 žlice oljčnega olja, 1 čebulo, 1 žlico moke, 3 večje zrele paradižnike, 2,5 dl belega vina, 30 dag kuhane čičerike, sol, tabasco po želji in sesekljan peteršilj.
Postrvje fileje posolite in pokapljajte z limoninim sokom ter jih zvijte in zataknite z zobotrebcem. Na oljčnem olju prepražite drobno sesekljano čebulo, pomokajte, dodajte na drobno narezan paradižnik in zalijte z belim vinom. V to naložite postrvje zvitke in kuhano čičeriko, pokrijte ter dušite 20 minut. Po potrebi posolite, posujte s sesekljanim peteršiljem, dodajte en brizg tabasca in postrezite s kuhanim krompirjem ali dušenim rižem. "
Dario Cortese: Zelenjava druga moč naravne hrane

Ni komentarjev:

Objavite komentar