Fosil

Fosil

15. junij 2009

LESKA (Corylus avellana)

Druga imena: Navadna leska
Družina: leskovke
Učinkovine: plodovi vsebujejo vse elemente za obnovo človeškega telesa. Maščobe, beljakovine, sladkorji, vitamin B skupine, E vitamin, kalij, kalcij (200 mg na 100 g plodov), fosfor, magnezij, železo, selen, stroncij, bor, molibden.
Zdravilne lastnosti: spodbujajo umsko dejavnost, podobno učinkujejo brazilski orehi, indijski oreščki, makadamije, pistacije in pinjole. Vplivajo na pozornost in zbranost.

Corylus iz gr. Korys, kar pomeni čelada (zaradi oblike plodov) in avellana po italijanskem mestu Avella, kjer so jih prvi začeli gojiti za trg (okusni lešniki...) Leska je trpežno drevo, največkrat v obliki grma, razširjena po vsej Evropi, Britanskem otočju in S. Afriki. Na rastlini rastejo moški in ženski cvetovi, iz oplojenih se poleti razvijejo okusni plodovi - lešniki. Dobro prenaša senco, zato jo večkrat najdemo tudi ob večjih drevesih. Za rast potrebuje močno prst z dobro drenažo. V naravi doseže starost od 60 - 70 let. Ob mejah parcel, kje je redno obrezovana pa tudi 600 let ali več.

Lešnikova solatna polivka: Skodelico drobno zmletih lešnikov ali lešnikovega masla potopoma zmešamo z vodo v gosto zmes. Dodamo nekaj žlic morske vode, ščepec majarona in strt strok česna. Premešamo in po želji še razredčimo z vodo in prelijemo po solati.




Vir: http://www.bonsajklub.si/index.php?id=37
Dario Cortese: Sadje moč naravne hrane

Ni komentarjev:

Objavite komentar