Fosil

Fosil

15. junij 2009

MAKADAMIJA (Macadamija ternifolia)

Družina: Protejevke
Učinkovine: maščobe, od tega je 50% omega 3 maščobnih kislin, beljakovine, sladkorji, vitamini E in B skupine. Oreščki vsebujejo minerale kot so kalij, fosfor, magnezij, kalcij (manjše količine natrija, selena, železa, mangana, bakra in cinka) in manjše količine pomembnih vitaminov kot je vitamin E, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B5, vitamin B6.
Zdravilne lastnosti: varuje srce in ožilje, preprečuje nekatere vrste raka, zmanjšuje kopičenje maščobnega tkiva v telesu in holesterol v krvi.

Pri nas se dobi hladno stiskano olje iz oreškov makadamije.
Hladno stiskano olje makadamije je pridobljeno iz oreščkov drevesa makadamije, ki raste v Avstraliji. Olje makadamije ima odličen, poseben okus po oreščkih in zelo ugodno sestavo maščobnih kislin, podobno oljčnemu olju. Olje lahko uporabimo za dober okusa jedi v že majhnih količinah (nekaj kapljic). Olje makadamije priporočamo za hladno pripravo jedi, pripravo solat - še posebej zelenih, kot tudi mesnih jedi (nežne vrste belega mesa: perutnina, ribe, teletine) ali kot začimbni dodatek pri juhah in sladkih jedeh.

Drevo makadamije so na začetku vzgajali vokrasne namene, danes pa ga uporabljamo predvsemv prehrani, saj daje slastne, večjim lešnikom podobne plodove.

Makadamia dobro uspeva na Havajih, v Costa Riciin tudi v Avstraliji.
Dobro je prilagojena na sušne razmere.
Poznamo dve sorti - tisto s kosmato in gladko lupino.
Življenjska doba Makadamije je 75-100 let.
Makadamija obrodi, ko sadeži-orehi odpadejo,-macadamija z gladko lupino rojeva od pozne jeseni do maja, tista z kosmato lupino pa od pozne jesenido februarja
Zrelo drevo obrodi približno 68 kg plodov.
Makadamija oreščki so del zdravega prehranjevanjaže stoletja.
Makadamija orešček ne vsebuje holesterola in jebogat vir mono nenasičenih maščobnih kislin.
Raziskave so pokazale, da imajo mono nenasičenemaščobne kisline pozitiven učinek na visoko vsebnostmaščobe v krvi. Prav zato je macadamia prava izbirapri dietah namenjenih znižanju maščobe v krvi.
30 g Makadamija oreščkov vsebuje približno 2 gramadietetičnih vlaken in 18 g mono nenasičenih maščobnihkislin (72%RDA).
Ljudje ki so aktivni (športniki, najstniki, otrociv odraščanju…) potrebujejo nepopustljiv vir energije zaves dan. Pest Makadamia oreščkov nas lahko napolni zenergijo za pred in po treningu.
Makadamijo zelo radi uživajo vegetarianci, saj jepomemben in slasten dodatek k njihovim dietam.Zdrobljen po žitaricah in dodan sadnim ter zelenjavnimsolatam izboljša hranilno vrednost.


http://www.gea.si/izdelki/gea/olja/makadamija.asp
http://orescki.freehost386.com/Makadamije.htm
Dario Cortese: Sadje moč naravne hrane

Ni komentarjev:

Objavite komentar