Fosil

Fosil

6. junij 2009

ŠPINAČA (Spinacia olerancea)

Družina: metlikovke
Učinkovine: karotenoidi: lutein, zeaksantin in betakaroten, antioksidanti: glutation, alfalipoična kislina, vitamina C in E, vitamin K (špinača je glavni vir vitamina K), koencim Q 10 (špinača je poleg brokolija edina vrsta zelenjave, ki vsebuje znatne količine tega koencima),vitamine B (tiamin, riboflavin, B 6 in folati), minerale (kalcij, železo, magnezij, mangan in cink),klorofil, polifenole, betain, rastlinske omega-3 maščobne kisline.
Zdravilne lastnosti: vpliva na bolezni srca in ožilja, vključno s kapjo in koronarno arterijsko boleznijo, različne vrste raka, vključno z rakom širokega črevesa, pljuč, kože, ustne votline, želodca, jajčnikov, prostate in dojk, starostno degeneracijo rumene pege ter očesno mreno! Špinača nam zdravi kri, vpliva na učinkovito delovanje žlez, nevtralizira kisle ostanke, utrjuje zobe v dlesnih, vpliva na ustavljanje krvavitve dlesni, zmanjšuje holesterol, spodbuja delovanje jeter, izboljšuje vid, zdravi sluznice, skratka razstruplja in dviga splošno imunost telesa.

Špinača je poleg brokolija edina vrsta zelenjave, ki vsebuje velike količine koencima Q 10.
Koencim Q 10 je glavni dejavnik pri antioksidacijskem mehanizmu za zaščito kože pred poškodbami sončne svetlobe in ima pomembno vlogo pri proizvajanju energije v mitohondriju. Deluje v sodelovanju z vitamini C, E in glutationom.
Špinača in vaše oči: Rumena pega (makula) v očesu je odgovorna za centralni vid - ki ga potrebujemo za gledanje od blizu, na primer pri pisanju in šivanju, pa tudi za razločevanje oddaljenih predmetov in barv. Pigment rumene pege varuje oko pred starostno degeneracijo rumene pege. Čim nižja je raven pigmenta v rumeni pegi, tem večje je tveganje za nastanek starostne degeneracije rumene pege. Najučinkovitejša hrana, ki dviguje raven pigmenta v rumeni pegi, je špinača, listni in kodrolistni ohrovt, listi repe in gorčice, pa tudi rumeno obarvana hrana, kot je koruza ter jajčni rumenjaki in oranžne sladke paprike.

Če bo v vaši prehrani dovolj špinače, lahko znižate tveganje obolelosti za rakom za 55 odstotkov, je pokazala 11-letna avstralska študija. V študiji, ki jo je vodila dr. Jolieke van der Pols z Medicinskega inštituta iz Queenslanda, je odkrila, da se je pri udeležencih, ki so jedli trikrat na teden zeleno listnato zelenjavo, kot recimo špinača, njihova ponovna obolelost za rakom zmanjšala za polovico. Raziskovalci so odkrili, da je listnata zelenjava kot je špinača in artičoka, povezana z zmanjševanjem tveganosti obolelosti za rakom, sploh pri pacientih, ki se nekoč že preboleli to bolezen. Zelenjava vsebuje veliko zdravih vitaminov, mineralov in proti rakavih hranil, kar lahko razloži njeno sposobnost zmanjševanja raka.

»Zelena listnata zelenjava je dober vir folne kisline, vitamina A, C in E, karotinov in drugih komponent, ki pomagajo koži, da se bori proti poškodbam UV za rakom,« je še dodala. »Novi dokazi priporočajo, da povečano uživanje te hrane, lahko pomaga zniževati kožnega raka, predvsem tistim ki so enkrat to že preboleli za 55 odstotkov.«

Že pred milijoni let je narava uredila tako, da karotini - mednje sodi tudi provitamin A, ki ga je veliko v špinači – varujejo sluznice, kar je prvi pogoj za obstanek življenja. Prosti radikali, ki nadzorujejo življenje in smrt na Zemlji, ubijajo vse stare in slabotne – in to je posledica nezavarovanih sluznic.

Špinača vsebuje zdravo mešanico vitaminov B (potrebnih za presnovo ogljikovih hidratov, dobre živce, sposobne možgane). Pri tem je pomembna velik vsebnost biotina (za lepo kožo, lase, nohte, delovanje mišičnih celic) ter niacina (B3, za celično energijo, srce, spanje).
Pospešuje izločanje sečnine iz organizma zaradi visokega odstotka kalija, zato jo priporočajo pri nekaterih obolenjih sečil in srca, ker ugodno deluje na funkcije teh organov.
Poleg tega vsebuje veliko vitamina C (imunski sistem, zdravi hormoni) in vitamina E (za dober vid, delovanje srca, spolnost, duševno svežino).

Špinača je dober vir kalcija (za nastajanje kosti, zobe, živčevje), vsebuje primerno obliko bakra (za nastajanje krvi, celično dihanje).
Vsebuje veliko magnezija, to je mineral, ki omogoča delovanje mišic in krepi srce. Tudi magneziju sorodni element mangan je v špinači v veliko količini. Nenadomestljiv je za celostno presnovo, za kri, kosti, možgane, živce, spolnost, barvo kože in las ter zdravo ščitnico.

Dario Cortese: Zelenjava druga moč naravne hrane

Ni komentarjev:

Objavite komentar