Fosil

Fosil

6. junij 2009

REPA (Brassica rapa)

Družina: Križnice
Učinkovine: vitamin K pomembne za kri, glukozinolati, gorčična olja, rudnine, kalcij. Repa vsebuje veliko balastnih snovi in beljakovine, maščobo, ogljikove hidrate, elemente v sledeh, natrij, kalij, fosfor, magnezij, železo, vitamine B1, B2, C in folne kisline. Listi repe so najbogatejši vir kalcija, pred kateri se lahko skrije mleko. v 100 g listov ga je 190 mg, v 1 dl mleka pa 120 mg. Liste uživamo presne z drugo solato zaradi močnega okusa ali stisnjene v mešanici z drugimi sokovi.
Zdravilne lastnosti: deluje razkužilno, čisti sečne poti, je diuretik, poživlja žleze, vpliva na presnovo, z žveplovimi spojinami koristno učinkuje na dihala, ožilje, razmaščuje, čistilno vpliva na kri. Pospešuje in ureja prebavo, preprečuje raka.
Repa izvira iz severnega dela srednje Evrope in so jo že zelo zgodaj kultivirali. Ima modro sive liste, ki objemajo steblo in rumene cvetove v rahlih grozdih.

Gojimo več vrst repe v dveh oblikovnih skupinah. Lahko je podolgovate oblike ali okrogle oblike. Po barvi pa bele barve, rumene barve in svetlo rjave barve.
Najpomembnejši vrsti sta poletna in strniščna repa. Repa ima prijeten ostro sladkast okus in značilno vlaknasto meso. Sveža mlada repa se lahko uporablja od meseca julija do septembra, kot kisla repa pa vse leto.

V Sloveniji je zelo priljubljena povrtnina, največkrat jo pripravljajo kot kislo repo, ki je nepogrešljiva v zimskih jedilnikih.

Dario Cortese: Zelenjava druga moč naravne hrane

Ni komentarjev:

Objavite komentar