Fosil

Fosil

8. september 2010

HRANILA, KI KREPIJO IMUNSKI SISTEM

Vitamin A je še posebej pomemben, ker pomaga vzdrževati nepoškodovanost prebavil, pljuč in celičnih membran, tako da tujim snovem preprečuje vstop v telo, virusom pa v celice. Poleg tega sta vitamin A in beta karoten (predstopnja vitamina A) močna antioksidanta.

Vitamina B5, B6, B12 in folna kislina. Proizvodnja protiteles in delovanje limfocitov T sta odvisna od vitamina B6, ki je nujno potreben za premagovanje okužbe. Pomanjkanje B5 je povezano s slabšim deloavnjem T celic in omejeno proizvodnjo protiteles.

Vitamin C; med okužbo zasičenost s C vitaminom preprečuje razmnoževanje virusov.

Vitamin E spodbuja delovanje T in B celic in je močan antioksidant. Obrambni mehanizem še bolj krepi v kombinaciji s selenom.

Selen, cink, mangan, baker sodelujejo v procesu antioksidacije in ugodno vplivajo na imunski sistem. Med najpomembnješimi sta selen in cink. Cink je ključnega pomena pri nastajanju imunskih celic in delovanju B in T celic. Selen krepi odpornost in deluje vzajemno z vitaminom E. Cink dodajamo (15 mg na dan) samo v primeru virusnih okužb, medtem ko okrepi dejavnost bakterij. Enako velja za železo. Premalo železa slabi imunski sistem, preveč železa pa slabi sposobnost makrofagov, da uničujejo bakterije. Med bakterijsko okužbo lahko dodajanje železa ovira delovanje obrambnega mehanizma.

Ni komentarjev:

Objavite komentar