Fosil

Fosil

8. september 2010

OKSIDANTI PROTI ANTIOKSIDANTOM

Pri vsakem vnetju se telo pripravi za obrambo in eno izmed njenih orožij so oksidanti. Prav ste prebrali. Vendar oksidanti telesu lahko tudi škodujejo in sprožijo vnetja.

Gre za začaran krog. Antioksidanti spreminjajo oksidante kot so vitamini A, C in E v neškodljive. Preveč oksidantov in premalo antioksidantov lahko okvari celice. Tudi jetra proizvajajo oksidante, če je njihova sposobnost razstrupljevanja prekoračena.

V telesu se najbolj pogosto nahaja oksidant dušikov oksid, ki v telesu opravlja važne naloge, a če so njegove vrednosti prekoračene, če je imunski sistem v pripravljenosti, kar se lahko zgodi zaradi prepogostega uživanja alergenov ali vdihovanja toksinov, škoduje organizmu. Njegove vrednosti so višje med vnetjem in lahko opozarjajo na artritis, astmo in migreno.

Oksidante vnašamo v telo tudi z ocvrto hrano in vdihovanjem slabega zraka ali cigaretnega dima. To lahko okvari pljuča ali prebavila, posameznika pa naredi občuljivejšega za vnetja. Imunski sistem pomirimo tako, da se izogibamo alergenom in virom oksidantov ter uživamo več antioksidantov. Vnetja blažijo vitamini A, C in E ter selen in cink ter magnezij ter kvercitrin, ki ga pridobivajo iz vrste rododendrona. Zadnja dva sta zelo učinkovita pri astmi.

Pri kroničnih vnetjih pride lahko do obsežnih poškodb, ki povzročajo bolečine in utrujenost. V šestdesetih letih je dr. Kaufman z niacinamidi uspešno zdravil artritis. Pri artritisu je zelo uspešno zdravilo še glukozamin. Aminokislina glutamin pomaga predvsem pri vnetnih stanjih prebavil kot npr. Chronovi bolezni, sindromu razdraženega črevesja in kolitisu ter podobnih stanjih v možganih, npr. pri Alzheimerjevi bolezni.

Glutamin ugodno vpliva ne le na prebavila, temveč pomaga pri obnavljanju sklepov in krepi spomin. Vsi dodatki so na voljo v trgovinah z zdravo prehrano, pri čemer vam svetujemo naravna prehranska dopolnila Calivita.

Naravni protivnetni učinkovini najdemo v kurkumi in gorčici. Obe rastlini vsebujeta veliko kurkumina. Izvlečki kurkume delujejo kot močan antioksidant in imajo dobre protivnetne lastnosti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar