Fosil

Fosil

4. september 2010

NARAVNA OBRAMBA PRED OKUŽBAMI, IZBOLJŠAJMO SVOJ IMUNSKI SISTEM

»Medicina prihodnosti se izogiba farmacevtikov z nezaželenimi stranskimi učinki, raje posega po nutracevtikih, sredstvih iz naravne lekarne, ki se skrivajo v naravnih živilih in prehranskih dodatkih. Ti »popravijo« telesni kemizem in nam vrnejo dobro počutje.«
Patrick Holford: 100% zdravi, str. 32, MK; 2000)

»Namen antibiotičnih zdravil je tako kot pri pesticidih, ubiti življenje (antibio). Žal antibiotiki ne uničijo le škodljivih bakterij, temveč tudi vrsto koristnih. »Širšega spektra« kot je antibiotik, več koristnih bakterij je pomorjenih. Eno samo zdravljenje z antibiotiki lahko poruši normalno ravnovesje teh bakterij za celih šest mesecev ali več. »Ko posežete po antibiotikih, storite z vašim telesom enako kot kmet, ki svoje polje poškropi s pesticidi,« pravi Geoffrey Cannon, raziskovalec na področju medicine in avtor knjige Superbug.»
(ibid., str. 33)

»Vsako leto umre zaradi zastrupitev s hrano več kot milijon ljudi. Velik porast primerov bolezni, povzročenih z zastrupljeno hrano, ki so v nekaterih zahodnih državah po pogostosti na drugem mestu takoj za navadnim prehladom, je lahko prav povratni učinek 50 000 ton antibiotikov, ki jih porabijo na svetu vsako leto.«
(ibid. str. 35)

Najpomembnejše koristne bakterije, ki so stalno prisotne pri otrocih so: B. bifidum in B. infantis. Pri odraslih pa: L. acidophilus,B bacterium, L. salivarius in Enterococci.

Prehajajoče baktrije pri otrocih so: L. bulgaricus in S. Theremophilus, pri odraslih pa L. casel (v siru), S. Theremophilus, L. salivarius, L. bulgaricus, L. bulgaricus.

Legenda
B.= Bifidobacteria
L. = Lactobacillus
S. = Streptococcus

Naravna obramba pred okužbami

Črevesna gripa in akutna driska med potovanjem:
uporabimo pečke grenivk (K), česen, jod (K), Lacobacillus,acidophilus, bifidobacteria, aloe vera.

Driska:
Pečke grenivk (K), L. infantis (otroci), pri pomanjkanju laktoze čim manj mleka in pravilna prehrana brez laktoze.

Zastupitev s hrano:
Lactobacillus acidophilus, česen, aloe vera.

Vnetje žrela, madljev, grla:
Vitamin C in bioflavonoidi, Vitamin A, cink, L: acidophilus, propolis, česen, sirup črnega bezga, Uncaria tomentosa (NN in K).

Bronhitis:
Vitamin C z bioflavonoidi, cink, vitamin A, ameriški slamnik (NN, K), sirup črnega bezga, esencialne maščobne kisline.

Sinuzitis:
Vitamin C, cink, inhalacije evkaliptusovega olja, pelodna zrna, cink, Uncaria tomentosa (NN in K).

Prehladi in gripa:
Vitamin C, bioflavonoidi, vitamin A, sirup iz črnega bezga, Uncaria tomentosa (NN in K).

Vnetje ušes:
Vitamin A, C in E, cink, mangan, česen, kapljice iz pečk grenivke (K).

Vnetje oči:
Vitamin A in C; cink, borovnice, esencialne maščobe.

Kandidiaza:
Kaprilična kislina (NN), oleična kislina, navadni pelin, česen, izvleček iu pečk grenivke (K), češmin (berberin), (K; NN).

Zajedavci:
Navadni pelin, izvleček iz pečk grenivk (K).

Atletsko stopalo:
Česen, vitamin C; L. acidophilus, esencialne maščobe.

Herpes simpleks:
Lizin, vitamina A in C , L. bulgaricus.

OPOZORILO: Če je določena snov naravna, še ne pomeni, da je povsem neškodljiva. Pripravke označene s »K« naj bi jemali le krajši čas, deloma zato, ker učinkujejo le pri zdravljenju trenutne okužbe ali ker dolgotrajnejša uporaba (dlje kot en mesec) ne bi prinesla koristi. Nekatere rastline vsebujejo alkaloide ali druge snovi, ki bi v visokih odmerkih lahko škodile nosečnicam: Te naj ne bi uživale pripravkov označenih z NN.
(str. 37-38)

Pojasnilo: Uncaria tomentosa je znana tudi pod imenom Cat´s Claw in tudi "Una de Gato" ali po naše mačji krempelj. Uncaria tomentosa je užitno lubje vitice, imenovane Uncaria tomentosa. Ta rastlina raste v tropskih deževnih gozdovih v zgornjem toku reke Amazon v Peruju. Njena uporabnost ima pri domačinih že dolgo tradicijo.

Nemški raziskovalec Klaus Keplinger je to rastlino spoznal leta 1974 pri Ashanica indijancih. V svojih raziskavah je prišel do odkritja isopteropodina in treh drugih alkaloidov, ki imajo sposobnost krepitve imunskega sistema.

Poleg teh 4 alkaloidov, je odkril še Rynchophyllin, ki zelo dobrodelno deluje na ožilje. Italijanskim in perujskim znanstvenikom pa je uspelo izolirati zelo učinkovite antioksidante, kot so polifenoli, triterpeni in rastlinski steroli, zaradi česa ima "Una de Gato" tako dolgo tradicijo.

Cat's Claw je znana tudi kot "Roadman", nadimek je dobila zaradi svojega učinka kot čistilo prebavnega trakta. Črevesje je korenina našega zdravja. Zelišče omogoči z globokim čiščenjem nadgradnjo vitalnih elementov, s pomočjo katerega postanejo ti elementi v prvi vrsti učinkoviti.

Priporočen dnevni odmerek tega zelišča, katerega izvoz iz Peruja je bil do leta 1989 prepovedan zaradi zaščite njegove trajnosti, se običajno nahaja med 1 do 3 g na dan, kar je 1 zelenjavna kapsula dnevno.

Izboljšajmo svoj imunski sistem:
• 5x na dan jejte sadje in zelenjavo, ker vsebujeta veliko antioksidantov, ki krepijo imunski sistem.
• Jejte manj mesa in mlečnih izdelkov. Če ne morete brez mesa, skrbno preverjajte izvor mesa, če je sveže. Odpovejte se mlečnim izdelkom vsaj takrat, ko ste prehlajeni ali imate okužbo sinusov.
• Odpovejte se alkoholu, cigaretam, zdravilom, kavi, ponočevanju in prenajedanju s hrano.
• Vsak dan zaužijte med 1000 in 2000 mg vitamina C ter mulitvitaminski in mineralni dodatek, ki vsebuje vsaj 3300 mikrogramov vitamina A, 10 miligramov B6 in 15 miligramov cinka in 100 mikrogramov selena.
• Pri znakih virusnih okužb (gripa, prehlad) povečajte odmerek vitamina C na 3000 miligramov vsake 4 ure; ližite pastile cinka, popijete dve skodelice čaja Uncarie tomentose na dan, pripravljenega iz lističev, iz filter vrečk. Vsak dan popijte 4 žličke sirupa iz črnega ribeza.
• Na potovanjih v kraje, kjer veste, da so higienske razmere slabe (daljni in bližnji V), vsak dan uživajte probiotični dodatek npr. Lactobacillus acidophilus in bifidus, da okrepite koristne bakterije. Pijte izvleček iz grenivkinih pečk po 10 kapljic dva ali trikrat na dan, če se vam zdi, da ste se okužili.
• Bodite telesno aktivni. Joga in tai-či krepita odpornost.

Ni komentarjev:

Objavite komentar