Fosil

Fosil

16. januar 2011

EKONOLOŠKI NASVETI ZA VSAK DAN

Namesto dragih specializiranih čistil lahko vedno uporabite sol, sodo bikarbono, limono itd.

Kovinske električne plošče štedilnika lahko očistimo s pomivalno gobico in mešanico 125 ml vrele vode in 2 jedilnih žlic sode bikarbone ali pecilnega praška. Pri trdovratnih primerih pustite zmes delovati do 2 uri. Rjo na plošči lahko odstranite z malo olja ali vazelina. Če s tem redno mažemo ploščo, se izognemo rji. Ploščo lahko tudi zdrgnemo z alu folijo.

Vonj po kuhanju lahko preženemo z dišečimi palčkami ali na vročo ploščo štedilnika položimo lovorov list ali košček cimetove palčke. Pomaga tudi nekaj kavnih zrn ali za noževo konico zmlete kave.

Dom prijetno odišavimo tako, da v pomarančno lupino cele pomaranče ali limone napikamo nageljnove žbice ali klinčke.

Če se nam hrana prismodi, si lahko pomagamo tako, da v loncu zavremo malo vode in kuhamo eno čebulo, dokler usedlina ne odstopi. V zasmojeno posodo lahko nalijemo hladno vodo z malo pralnega praška in zavremo. Potem z lahkoto očistimo. Prismojene ostanke tudi zlahka odstranimo, če namesto pralnega praška uporabimo čajno žličko sode bikarbone in zavremo. Namesto vsega tega lahko uporabimo veliko soli in malo vode in 10 minut prevremo.

Pleteno košaro očistimo tako, da jo skrtačimo s slano vodo. Videti bo kot nova.

Rjo na noževih rezilih odstranimo z vimom in navlaženim plutovinastim zamaškom. Zamašek lahko namočimo tudi v cigaretni pepel.

Če smo belo perilo po pomoti obarvali, nam lahko pomaga tableta za pomivanje posode v pomivalnem stroju, ki jo damo v boben skupaj s perilom in vse skupaj še enkrat operemo. Porumenelo belo perilo en dan pred pranjem namakajte v slani vodi in spet bo sijoče belo. Posivelo perilo pobelimo tako, da med glavnim pranjem dodamo zavitek pecilnega praška. Če dodamo v boben še vrečko z limoninimi lupinami (ekološko pridelana nepškropljene), pa bo belo perilo kar sijalo. Perilo, ki je okrašeno z bleščicami in podobnimi okraski med pranjem zaščitimo tako, da ga damo v prevleke za vzglavnike.

Ni komentarjev:

Objavite komentar