Fosil

Fosil

14. januar 2011

UPORABA ETERIČNIH OLJ

Eterična olja učinkujejo zelo močno, zato se pričakovani pozitivni rezultati lahko sprevržejo v svoje nasprotje, če se ne držijo predpisanih navodil glede odmerkov, časa uporabe in vrsto težav.

Med oblike zunanje uporabe eteričnih olj sodijo: vtiranja, obkladki in kopeli in inhalacije zaradi dražečega delovanja na kožo in njihovih razkužilnih lastnosti. Eterična olja so topljiva v maščobah in skozi kožo prodrejo v telo in so v v približno 4 urah že v krvi in limfi. Če jih vtiramo in dodajamo kopelim, ne delujejo le lokalno, ampak učinkujejo tudi na določene organe. Vtiranje je odlična možnost, da antibiotično moč olj izrabimo tudi notranje, ne da bi pri tem poškodovali sluznico. Za vtiranje potrebujemo 10-20 kapljic eteričnega olja zmešamo s polovico ali z eno žličko olivnega olja. Če si pripravimo večjo količino za vtiranje , velja razmerje v 100 ml olivnega olja, za rane in opekline pa šentjanževega olja damo približno 5 ml eteričnega olja. Za redčenje so primerni tudi hidrolati, ki nastanejo pri destilaciji eteričnih olj in vsebujejo poleg vode še sledi aromatičnih olj. ( rožna voda npr.)

Za kopeli si potrebni naravni posredniki, saj se eterična olja ne topijo v vodi. Uporabimo lahko žličko medu, kozarec kisle smetane, 1/2 litra mleka, rumenjak, žlica tekočega mila, 1-2 žlici mleka za kopanje. Največ 10 kapljic eteričnega olja zmešamo s posrednikom, zlijemo v pripravljeno vodo za kopanje in premešamo. Pri temperaturi od 36-38 stopinj C se kopamo največ 20 minut. Za sedežne ali nožne kopeli vzamemo 5-10 kapljic olja na 1/2 do 2 litra in pol vode. Če imamo vročino, visok krvni tlak ali težave z ožiljem, srcem ali krvnim obtokom, se kopelim raje odpovejmo.

Razprševanje: Največjo koncentracijo eteričnih olj v nekem prostoru dosežemo z navadnimi razpršilniki. Dišeče svetilke so primerne za širjenje vonja, dobro razpoloženje in prijetno ozračje. v nasprotju s pršilniki, nimajo neposrednega zdravilnega učinka. Nekaj kapljic eteričnega olja kanemo v razpršilnik na dišečo svetilko ali v posodo z vodo na radiatorju ali v vlažilnik zraka.

Notranjo uporabo prakticirajmo le po posvetovanju z zdravnikom ali strokovnjakom za aromoterapijo. 1-2 kapljici eteričnega olja in žličko medu zmešamo v v 1/2 skodelice zeliščnega čaja ali tople vode. Premešamo in pijemo največ 3 krat na dan. Esence lahko poližemo tudi z roke. Jemljemo jih lahko največ 2 tedna zapored. 1 g ustreza 50 kapljicam.

Ni komentarjev:

Objavite komentar