Fosil

Fosil

19. januar 2011

MALE TAJNE VELIKIH MOJSTROV PRI KUHI IN PEKI

Biskvit bo bolj rahel, če med stepanjem jajc dodate masi jedilno žlico jabolčnega kisa. Biskvit za torto se bo bolj enakomerno dvignil, le namastimo samo dno. Umešano testo bo bolj rahlo, če namesto tretjine moke uporabimo jedilni škrob. Tudi mineralna voda namesto mleka v testo napravi pecivo rahlejše. Enako velja za palačinke. Torte lažje režemo, če vsakokrat namočimo nož v ledeno mrzlo vodo. Pusta skuta z manj kalorijami bo čudovito kremna, če jo zmešamo z mineralno vodo namesto z mlekom. K siru, ki ga shranimo po zvon, položimo kocko sladkorja in tako preprečimo plesnenje. Trde in poltrde sire lahko v kosih zamrznemo. Enako velja za nariban sir. Posušene gobe dajo odličen okus mnogim jedem. Preden jih dodamo, jih namočimo v vodo ali v vroče rdeče vino, da dobijo še močnejši okus. Manjšo količino posušenih rob zmeljemo v mlinčku in za aromo dodajamo jedem. Lahko jih tudi zdrobimo v možnarju. Seme paprike lahko posušimo in dodajamo kot začimbo juham in omakam. Krompirjevim ponvičnikom oddamo ovsene kosmiče ali sezam, da dobijo še boljšo aromo. Pire krompir dobi pikanten okus, če mu dodamo zeliščno maslo ali malo naribanega sire. Pireju lahko primešamo smetanovo špinači in ga tako obarvamo zeleno, oranžno s kuhanim korenjem, zeleno, okusna kombinacija je s peteršiljevo korenino ali pastinakom, ki ga kuhamo s krompirjem in skupaj pretlačimo. Kokosovi ostružki dajo dušeni zelenjavi ali rižu eksotičen okus. Še posebej močan okus dobijo, če jih prej popražimo v ponvi brez maščobe: Uporabimo lahko tudi kokosove kosmiče. Praženje okrepi tudi okus lešnikov, arašidov, pinjol, mandljev, sončničnih, bučnih, sezamovih semen.

Ni komentarjev:

Objavite komentar