Fosil

Fosil

19. januar 2011

NASVETI ZA OBUTEV


Lakasto usnje lahko negujemo z mešanico olivnega olja in smetane. Usnjeni podplati ne bodo prepuščali vode, če jih namažemo z lanenim oljem čez noč. Zgornjo plast čevlja naredimo neprepustno za vodo, če ga namažemo z ricinusovim olje. Usnjeni podplati ne bodo drseli, če po jih nekajkrat potegnemo s smirkovim papirjem. Novi čevlji ne bodo pustili barve na nogavicah, če jih posprejamo z lakom za lase. Nove čevlje lažje razhodimo, če jih pomočimo z vodko. Vonj po alkoholu se hitro razdiši. Obujemo še vlažne. Teniskam vrnemo belino, če jih očistimo z mešanico mleka in bele krede. Neprijeten vonj v teniskah preprečimo tako, da vanje natrosimo malo sode bikarbone. Gumijaste škornje občasno umijte z milnico, ko se posušijo pa namažite z mešanico jedilne žlice glicerina in pol litra vode. Da se novi čevlji prehitro ne zgubajo, jih pred prvim nošenjem namažimo z ricinusovim oljem.
Pozimi madeže soli in snega odstranimo, preden namažemo obutev s kremo, ker se drugače brozga zažre v usnje. Robove umijemo s krpo namočeno v vodo, potem pustimo, da se čevlji posuše, preden uporabimo še kremo.
Trdovratne madeže z usnjenih čevljev zdrgnemo s krpo namočeno v kis ali pa s polovico limone ali pa čebule. Tudi mleko odstrani robove snežne brozge. Črne črte na svetli obutvi izginejo, če jih namažemo z nitroglicerinom. Z radirko lahko odstranimo rahle črte na svetli obutvi. Na semišu lahko uporabimo fin smirkov papir, da očistimo madeže.

Ni komentarjev:

Objavite komentar