Fosil

Fosil

22. januar 2011

ŠIITAKE- Lentinula edodes ali Užitni nazobčanec


Goba je doma v Aziji, na Japonskem pa je med najbolj priljubljenimi užitnimi gobami. Šiitake je drevesna goba, ki (sicer redkeje) raste tudi pri nas. Prav tako jo je možno umetno gojiti - na drevesih ali primernem substratu. Zato jo lahko kupimo gojeno v trgovinah.

Šiitake so zelo cenjena goba. Na Japonskem in Kitajskem jo že tisočletja uporabljajo v tradicionalni medicini. Znižujejo holesterol, spodbujajo izločanje seča in olajšajo bolečine pri dražečem želodcu. Makrobiotika trdi, da šitake pomagajo odstraniti živalske maščobe iz telesa. Šiitake vsebujejo: B1. B2. B12, niacin, panatotensko kislino in vitamin D. So bogate z različnimi minerali, posebno s kalcijem. V klobuku ga je več kot v kocenu. Letinan, glavna aktivna sestavina gobe, spodbuja imunski sistem, učinkuje protivirusno, znižuje sladkor v krvi, varovalno deluje na jetra, spodbuja odpornost proti bakterijskim okužbam, vpliva dobro na srce in ožilje, deluje protitumorno, znižuje krvni tlak. Danes šiitake v mnogih državah ( Japonska, Kitajaska, Nemčija, Rusija, ZDA) zdravilci uporabljajo za zdravljenje aidsa, in raka.

Šiitake zagotavlja več beljakovin kot koruza, krompir in različne druge vrste rastlinske hrane ter je dober vir ogljikovih hidratov in pomembnih maščobnih kislin, zlasti linolenske kisline.

RECEPTI: Vsak teden si privoščite nekaj prgišč hitro popečenih šiitak. Pripravimo jih lahko z dušeno zelenjavo ali v juhah.
Vir: Lee, William.H. : Zdravilna moč gob, 1999
( slika, Lisička-gobarsko društvo Maribor)

Ni komentarjev:

Objavite komentar