Fosil

Fosil

23. januar 2011

MAITAKE - VELIKA ZRAŠČENKA ALI PLEŠOČA GOBA

Grifola frondosa - Velika zraščenka (Maitake)

Izvira na Japonskem, je drevesna goba in raste tudi pri nas. Ime maitake pomeni "plešoča goba". Pravijo, da je goba dobila ime po tem, da so ljudje plesali od veselja, ko so našli to gobo. V vzhodnjaški medicini jo uporabljajo proti boleznim vranice in želodca, za živčno in duševno pomirjenje in zdravljenje hemoroidov. Poročajo tudi, da ima protirakave lastnosti. Koristila naj bi proti sladkorni bolezni, visokemu krvnemu tlaku, bakterijskim in glivičnim okužbam, tudi aidsu. Maitake je prijetnega okusa, vsebuje veliko vode, malo nenasičenih maščobnih kislin in je izvrsten vir beljakovin, organskih kislin (veliko ima jabolčne kisline) in ogljikovih hidratov v obliki polisaharidov. V njej so tudi fosfolipidi, vitamini B1, B2, C in D, niacin in nekateri minerali, npr. kalcij, železo, magnezij, fosfor, natrij in cink.

Kemično vsebuje maitake močne aktivne polisaharide, ki spodbujajo imunski sistem. Novejše raziskave so pokazale, da ima maitake, pomembne terapevtske učinke, med drugim deluje imunostimulacijsko in zavira rast tumorjev.

Posredne imunski učinki maitake:
aktivira celično imunost,
prepreči kancerogenezo v normalnih celicah,
zavre tumorsko rast,
prepreči zasevanje (metastaziranje) tumorjev,
sodeluje s kemoterapijo in tako ublaži stranske učinke.

Maitake rakastih celic ne uničuje neposredno, temveč z aktiviranjem imunskega sistema, kar spodbudi lastne obrambne zmožnosti organizma. Raziskave zdravilnih učinkov maitake so zraven protitumorskega delovanja pokazale še antihiperzitivni učinek (znižanje krvnega tlaka), pomoč pri zdravljenju aidsa (maitake preprečuje uničenje celic T pomagalk, do katere privede virus HIV), pomoč pri zdravljenju sladkorne bolezni (maitake znižuje glukozo v krvi, ugodno vpliva na raven inzulina in trigliceridov) in pomoč pri hujšanju (maitake vsebuje malo kalorij, veliko pa vitaminov, mineralov in beljakovin.

Priporočljivo je zmerno uživanje mladih gob. Stare gobe so preveč olesenele in niso primerne za uživanje.

Vir: Gobarsko društvo Lisička Maribor
Lee, W.H:: Zdravilna moč gob, 1999

Ni komentarjev:

Objavite komentar