Fosil

Fosil

22. marec 2011

NAJBOLJŠI NAČIN UŽIVANJA SADJA

To, da je sadje zdravo, da je polno antioksidantov, da nam daje energijo in balastne snovi, kar izboljšuje prebavo itd., vemo več ali manj že vsi. Kar se tiče tega, kako uživati sadje, pa še marsikdo ne ve, kaj se zgodi, če pojemo sadje po obroku. Na primer, če pojemo najprej rezino kruha, potem pa še sadje, se sadje mešamo s hrano v želodcu in sproži fermentacijo in spremeni v kislino. Samo sadje je namreč lahko in hitro prebavljivo, v kombinaciji s kruhom, pa se njegova prebava zadrži v želodcu, povzroča gnitje in vetrove.


Sadje je najboljše uživati pred obrokom oziroma na prazen želodec. Uživajte sveže sadne sokove, ki jih ne pogrevajte. Ne jejte kuhanega sadja, ker je najboljše surovo, ker ohrani največ vitaminov. Boljše je, če uživamo cel sadež, kot pa sam sok. Sok pijmo po požirkih, ker se mora v ustih pomešati s slino. Vsak tretji dan jejte samo sadje. Na ta način boste telo očistili toksinov. Tudi 3 dnevne sadna kura vas bo pomladila in osvežila.



Pa še nekaj lastnosti posameznih sadežev:


Kivi je dober izvor kalija, magnezija, vitamina E in vlaknin. Vsebuje 2 x več vitamina C kot pomaranča.


Jabolko: povečuje aktivno delovanje vitamina C, zmanjšuje možnosti raka na debelem črevesju, srčne in možganske kapi.


Jagode: imajo največjo antioksidativno moč in nas ščitijo pred rakom, zamašenimi žilami, prostimi radikali. V to skupino sodijo še maline, borovnice, robide in češnje. Češnje in ananas preženejo bolečine v stopalih, ki jih imenujejo »Giht« ali »Gaut« v angleščini.


Pomaranče: 2-4 pomaranče na dan nas ščitijo pred prehladi, znižujejo holesterol, topil ledvične kamne, zmanjšuje možnost raka na debelem črevesju.


Lubenica: je najboljša pijača za pogasitev žeje. Vsebuje 92% vode, vitamin C in kalij, glutationa, ki dviguje imunsko odpornost. Vsebuje likopena, ki je pomemben v borbi proti raku.

Papaja: vsebuje največ vitamina C. Papaja vseuje karotin in dobro deluje na naš vid.

Dinje: imajo pleg malin največ antioksidantov med sadjem, med zelenjavo pa česen.


Po obroku nikdar ne pijte hladne vode, ker to lahko povzroča raka. Hladna voda namreč učvrsti maščobe, ki ste jih pojedli, kar bo upočasnilo prebavo. Ko ostavki reagirajo s kislino, se hitreje absorbirajo v črevo kot pa čvrsta hrana in se bodo naložili kot ostanki v črevesju. Po obroku je najbolje piti toplo juho ali toplo vodo. Zato Kitajci pijejo topel čaj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar