Fosil

Fosil

10. april 2011

ALI ZNAŠ PREVERITI, ČE SO JAJCA SVEŽA

Ali veš, da so jajca popolno živilo, ker vsebujejo vse esencialne aminokisline razen dveh, če niso oplojena. Če so oplojena , pa vseh 22. So tudi pomemben vir vitamina B. Največkrat jajca shranjujemo v hladilniku 4-5 tednov. Ali je jajce sveže preverimo tako, da ga potopimo v posodo z vodo. Če potone na dno, je sveže, če se dvigne in plava, je pokvarjeno in ga je treba zavreči. Včasih so jajca shranjevali tako, da so jih naložili v večji sod, ki so ga napolnili s soljo, sod pa postavili v klet na hladno. Da jajca ostanejo sveža je bistveno, da dobro zatesnimo porozno lupino in preprečimo dostop kisika npr. s soljo, mastjo, ki jo vtremo v lupino, ali celo vodnim steklom (natrijev silikat). Kupimo ga v lekarni, zmešamo 11 delov vode 1 1 del natrijevega silikata, da dobimo želatinasto maso. Jajca, ki so stara najmanj 12 ur, zložimo v lončeno posodo in zalijemo z želatinasto maso. Posodo postavimo na hladno. Jajca se tako obdržijo do leto dni, če jih hranimo v zelo hladnem prostoru. Jajca lahko tudi zamrznemo tako, da ločimo beljake in rumenjake, ki jim dodamo čajno žličko soli na 12 rumenjakov. Odmrznjena jajca moramo takoj porabiti. Jajca v prahu so tudi obstojna do leto dni. Podviga sušenja jajc se lahko lotimo tudi sami. Jajca najprej zmešamo, zmes vlijemo na teflonsko ploščo sušilnika 3 mm na debelo. Sušilnik mora imeti možnost sušenja nad 63 stopinj C, da se uničijo možne klice Salmonele. Nekaj ur sušimo na 63 stopinj, potem pa znižamo na 50 stopinj, dokler ne dobimo kosmičaste plasti. Skorjo postavimo za 1 dan v hladilnik, da se strdi lecitin. Kosmiče zmeljemo v prah, vakuumsko zapakiramo in zamrznemo. Ko želimo jajca uporabiti zmešamo 1 jedilno žlico jajca z 2 žlicama vode, kar je enako 1 svežemu jajcu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar