Fosil

Fosil

11. april 2011

VODA ZA PREŽIVETJE


Če živimo v primestju, imamo lahko vedno na zalogi pitno vodo za primer naravnih nesreč.


Če vodo zbiramo v zbiralniku, jo moramo čistiti oziroma dezinficirati. Klor je slaba izbira. Klor se ob prisotnosti amino in amonijevih ionov, ki so posledica onesnaževanja deaktivira. Veliko klora v vodi povečuje tveganje za bolezni ledvic in mehurja. Klor uporabite torej v manjših količinah, vodo pa vsakih 6 mesecev zamenjajte. Pomagamo si lahko tudi s filtriranjem, pred pitjem vode jo spustimo skozi filter z aktivnim ogljem, ki vsrka klor. Klor odstranimo tudi s prekuhavanjem. Voda naj vre 10 minut.

Vodo lahko razkužimo tudi s 35 5 vodikovim peroksidom, ki uničuje anaerobne organizme. 30 ml vodikovega peroksida na 190 litrov vode zadošča za 6 mesečno shranjevanje vode, potem vodo spet zamenjamo.

Jodovi kristali v razmerju 4 delci na milijon. 60 g jodovih kristalov zadostuje, da z njimi razkužimo 15.200 litrov vode. Vodo v 200 litrskem sodu razkužimo tako, da jodov kristale najprej raztopimo v manjši količini vode v 1/4 čajen žličke. To vlijemo v litrsko posodo z vodo, neraztopljeni delci ostanejo na žlički oz. v drugi posodi. Pripravek zlijemo v 200 litrski sod. Vodo pred pitjem pustimo teči skozi filter z aktivnim ogljem, ki odstrani sledi joda. Prevelike količin joda poškodujejo zdravju.

Za razkuževanje vode lahko uporabimo varikino. Na liter vode 2-3 kapljice varikine. Voda je pitna po 30 minutah.

Najpreprostejši način razkuževanja vode je prekuhavanje, a voda mora vreti najmanj 5 minut. Okus prevrete vode popravimo tako, da jo prelivamo iz kozarca v kozarec, da jo obogatimo s kisikom.

Filtri odstranijo večino mikroorganizmov. Filter Katadyn je edini filter, ki ga priporoča Rdeči križ. Tako filtrirano vodo spustimo še skozi filter z aktivnim ogljem.

Karbonske filtre lahko nastavimo neposredno na pipe. Odstranijo širok spekter organskih snovi, med njimi pesticide, herbicide, klor, jod itd. Karbonski filtri ne odstranijo nitratov.

Najnovejša generacija aparatov za filtriranje vode je aquarion , ki vodo očisiit toksinov in težkih kovin ter vodo ionizira oz. lahko uravnavamo njeno bazičnost ali kislost.


Ni komentarjev:

Objavite komentar