
Če nimamo na voljo kvasa lahko pri pečenju uporabimo: vinski kamne, jedilno sodo, droži. Prav tako takrat, kadar se iz
zdravstvenih razlogov moramo odpovedati
kvasu (
Candida) lahko uporabimo nadomestke. Če nimamo pri roki pecilnega praška ali kvasa lahko torej spečemo nekvašen kruh ali kruh z drožmi. Droži dajo kruhu kiselkast okus. Lahko jih tudi kupimo, narejene v prahu. Sami jih pripravimo tako, da uporabimo del
vzhajanega testa od prejšnje peke in ga pustimo stati nekaj dni, da postane kiselkasto. Lahko pa naredimo testo iz tretjine do polovice skodelice
katere koli moke, ki jo zmešamo s skodelico vode in malo soli. Sestavine oblikujemo v hlebček. V pokriti posodi pustimo stati pri
cca 15 stopinjah tri dni. Po treh dneh prepoznamo značilni kiselkast vonj. Droži so
pripravljene. V pokriti posodi jih hranimo pri 10 stopinjah največ še 5 dni. Vsakih nekaj dni jih pregnetemo z malo moke in vode, da se ne bo pokvarile. Ena izmed možnosti pa je, da naredimo droži z manj vode in jih posušimo na zraku, take se lahko ohranijo celo leto. Kislo testo zamesimo v novo testo za kruh.
Nekvašen kruh naredimo iz pšenične moke in vode. Kruh je zelo zbit in nasiten. Najbolj znan je
esenski nekvašen
kruh, ki ga naredimo iz nakaljene pšenice in ima sladek okus. Je zelo zdrav. Nakaljena žita so alkalna.
Esenski kruh dobimo v trgovinah z zdravo prehrano.
Ni komentarjev:
Objavite komentar