Fosil

Fosil

11. april 2011

ŽITO

Ali veste, da bi nam zadostovale zaloge hrane za leto dni za odraslo osebo, če bi imeli na voljo med 170-230 kg žita kot je pšenica, riž, koruza, ječmen, oves, proso riž itd., 20 kg fižola v zrnju graha ali leče ter 25 kg krompirja? Od tega se žita dobro obdržijo, če jih hranimo pri temperaturi 18 stopinj C ali manj, se ohranijo 10-20 let. Pomanjkljivost pšenice je, da je čedalje več ljudi alergičnih na gluten. Oves je žito, ki je lahko prebavljivo, pomemben vir beljakovin in vitaminov B, vključno u inositolom. Predstavlja dober vir energije, pomembno je tudi, da ne zakisljuje, ker deluje alkalno. Najprimernejša oblika shranjevanja je zdrob, kaša, kosmiči. Proso je naslednje alkalno živilo. Vsebuje 5% maščob, 10% beljakovin, 0,05% sladkorja, 60% škroba, 2,5 % vlaknin, 2,8 % rudninskih snovi in številne vitamine iz skupine B. Proso lahko dodajmo drugim žitom, da jih alkalno uravnovesimo (ostala žita namreč zakisljujejo), omakam. Polnozrnati rjavi riž je zelo hranljiv, vsebuje veliko vitaminov iz skupine B. Zaradi tega, ker luščina vsebuje olje, ni tako obstojen za hranjenje na dolgi rok. V hladnem prostoru še vedno vzdrži nekaj let. Slika: Wikipedija

Ni komentarjev:

Objavite komentar