
Ali veste, da bi nam zadostovale zaloge hrane za leto dni za odraslo osebo, če bi imeli na voljo med 170-230 kg žita kot je pšenica, riž,
koruza, ječmen, oves, proso riž
itd., 20 kg fižola v zrnju
graha ali leče ter 25 kg krompirja? Od tega se žita dobro obdržijo, če jih hranimo pri temperaturi 18 stopinj C ali manj, se ohranijo 10-20 let.
Pomanjkljivost pšenice je, da je čedalje več ljudi alergičnih na gluten. Oves je žito, ki je lahko prebavljivo, pomemben vir beljakovin in vitaminov B, vključno u
inositolom. Predstavlja dober vir energije, pomembno je tudi, da ne
zakisljuje, ker deluje alkalno.
Najprimernejša oblika
shranjevanja je zdrob, kaša, kosmiči. Proso je naslednje alkalno živilo. Vsebuje 5% maščob, 10% beljakovin, 0,05% sladkorja, 60% š
kroba, 2,5 % vlaknin, 2,8 %
rudninskih snovi in številne vitamine iz skupine B. Proso lahko
dodajmo drugim žitom, da jih
alkalno uravnovesimo (ostala žita namreč
zakisljujejo), omakam. Polnozrnati rjavi riž je zelo hranljiv, vsebuje veliko
vitaminov iz skupine B. Zaradi tega, ker luščina vsebuje olje, ni tako obstojen za hranjenje na dolgi rok. V hladnem prostoru še vedno vzdrži nekaj let. Slika:
Wikipedija
Ni komentarjev:
Objavite komentar