Fosil

Fosil

7. junij 2011

KAKO IZMERIMO ZAKISANOST SVOJEGA TELESA



Kislinsko bazično ravnovesje je temelj zdravja. Kronična acidoza se imenuje zakisanost organizma, ki ponavadi nastopi v pozni starosti, ko peša delovanje ledvic in ne uspe odvajati strupov iz telesa. Danes acidoza prizadene tudi zelo mlade ljudi, zaradi slabih prehrambnih navad. Težave, ki nakazujejo, da smo zakisani: izguba kalcija v seču in osteoporoza; slabša tvorba kosti, celjenje zlomov; zvišana raven parathormona, ki povzroča krhanje kosti; izguba zalog kalija in magnezija v telesu, kar ima za posledico zvišan krvni tlak, bolečine in vnetja; pešanje mišic in izguba mišične mase; slabša presnova beljakovin; draženje urinarnega trakta; oslabljeno delovanje rastnega hormona, kar pomeni slabše obnavljanje telesa; hitro naraščanje staranja, zaradi odloženih odpadnih kislin; povečana proizvodnja prostih radikalov; oksidacija prostih radikalov; slabite veznega tkiva, ki vodi v kronično vnetje in bolečine, povečani stopnji tveganja nastajaja ledvičnih kamnov, slabše delovanje celic, pomanjkanje energije; zadrževanje tekočin, kar pomeni zatekanje; podrto ravnovesje v črevesju med koristnimi in škodljivimi, npr. kandida; izčrpavanje možganskih zalog energije; zmanjšanje telesnih zmogljivosti; zobna gniloba; oslabljeno delovanje ščitnice in prekomerno delovanje kortizola; nizka reven fosforja v krvi; nezadostno razstrupljanje jeter; kar povzroča odlaganje strupenih snovi v telesu.


Za testiranje ph vrednosti urina, si v lekarni kupite lakmusov papir, ki meri manjša odstopanja od 6,5 do 7,5 pH vrednosti. Uporabimo jutranji vzorec urina, ko vsaj 6 ur nismo šli na vodo. Lakmusov papir pomočite v urin v kozarčku ali urinirate na listič. Meritev opravite v 10 sekundah, sicer vrednosti ne bodo prave. Urin preverjajte vsaj 7 dni zaporedoma, da da dobite povprečje pH. Po tednu ali dveh, boste s spremembo prehrane opazili napredek v smislu manjše zakisanosti telesa. PH 7 pomeni, da je nevtralen, odmerek manjši od 7 nakazuje kislost, večji od 7 pa bazo. Telo najbolje deluje v rahlo bazičnem stanju. Idealna vrednost pH jutranjega seča je med 6,5 in 7,5 z občasnimi odstopanji. Če je izmerjeni pH nižji od 6,5 obstaja verjetnost, da se v vas odlagajo odpadle kisline. Tako je z večino nas, ki se prehranjujemo po Z vzorcu. Z alkalno hrano, bi morali doseči spremembo v vrednosti ph urina. Če temu ni tako in je Ph ostal nizek in se ni odzval na prehranske dodatke in hrano, potem morate obiskati zdravnika, ker je to lahko znak bolezni. Če si izmerimo ph nad 7,5 ali celo 8 pa je to paradokalano znak zakisanosti in ne bazičnosti kot bi pričakovali. Telo namreč na močno zakisanost reagira oz. se brani tako, da se v procesu razgradnje aminska kislina glutamin porablja za proizvodnjo amoniaka. Amoniak je močna baza, ki pomaga odstraniti kisline, ko pride do pomanjkanja preostalih bazičnih zalog ( kalcij, kalij, magnezij). Amoniaka namreč alkalizira urin, da nam kisline ne poškodujejo urinarnega trakta.


Pri merjenju ne pozabimo, da ena točka pH , to je porast s 6,5 na 7,5 pomeni 10 kratno povečanje, desetkratno večjo bazičnost.


Brown, Susan: Alkalizirajte se v praksi, Filargo Publishing, 2011

A. Baroody Dr. Theodore : Alkalizirjate ali umrite











Ni komentarjev:

Objavite komentar