Fosil

Fosil

20. november 2011

BRAHMI (Bacopa monnierri Scropulacea)

Druga imena:božja milost z listi materine dušice, vodni ožepek
Uporabni deli: Vsi nadzemski deli rastline
Zdravilne lastnosti:v ajurvedski medicini rastlini brahmi pripisujejo , da izboljšuje spomin, učenje in koncentracijo. Raziskave so to potrdile, a izboljšanje sledi po 3 mesecih jemanja. Je odlično krepčilo za živce, zmanjšuje tesnobo in živčnost, znižuje maščobe v krvi, zdravi epilepsijo in astmo.
Uporablja se pri vseh motnjah spomina, vključno z Alzhaimerjevo boleznijo. Po raziskavah sodeč nima stranskih učinkov. Rastlino se dobi tudi predelano v kapsulah. Dnevno uživanje je omejeno na 3-4 g, kar ustreza poganjku, ki je velik od 6-10 cm, ki ga skuhamo kot čaj in sladimo z medom, stevio ali pijemo grenkega.

Rastlina je trajnica, ki se razmnožuje z lahkoto s podtaknjenci. Rastlina ne prenese mraza, zato jo je pozimi treba zaščititi. Nekateri jo gojijo kot akvarijsko rastlino. Ima plitve korenine, zato jo je potrebno veliko zalivati, če je izpostavljena soncu. Gnojimo jo s tekočimi gnojili iz morskih alg. Lepo uspeva v visečih košarah. Za bujnejšo rast jo obrezujemo. Dobro raste tudi v lončkih kot na vrtu.

Nabiramo stebla liste, ko je rastlina stare več kot 5 mesecev. Pustimo ji vsaj 5 cm stebla, da se rastlina obnovi. Sušite v senci, na sobni temperaturi in shranjujte v nepredušnih kozarcih.

Kulinarika: V vietnamski kuhinji jo pripravljajo z rižem, ribami in gobami. V Indiji jo dodajajo solatam, juhah in kot zelenjavno prilogo. Ima grenak okus.

OPOZORILO: Brahmija ne uporabljate, če dojite ali ste noseči. Brahmi radi zamenjujejo z rastlino gotu kola, ki ji včasih pravijo tudi brahmi, ker prav tako zelo dobro učinkuje na možgane.

Vir: Velika knjiga o zeliščih, MK, 2010
Foto: www.nacop.in

Ni komentarjev:

Objavite komentar