Fosil

Fosil

22. november 2011

PEHTRAN ( Artemisia dracunculis, A dracunculoides))

Druga imena:-
Družina: Asteracea
Uporabni deli: listi
Učinkovine: eterična olja estragol, evgenol, cimetova kislina, kampen, limonen. vsebuje tudi kumarin. 
Zdravilni učinki: Danes se bolj uporablja za kuho kot za zdravljenje. vsebuje eterično olje, ima podobne lastnosti kot olje janeža, ki ga najbolj pogosto uporabljamo za odpravljanje prebavnih motenj. Ruski pehtran vzpodbuja tek. Pomaga pri preveč kisline, kolcanju in vrenju v črevesju.  Pehtran se uporablja za zdravljenje simptomov sladkorne bolezni, kar potrjujejo tudi klinične raziskave, da znižuje raven sladkorja in inzulina v krvi. V poskusih je pehtran zniža za 25 % zvišan krvni sladkor in koncentracijo inzulina za 33% v primerjavi s kontrolno skupino. Sintetična zdravila so sladkor znižala za 28 do 41 %, inzulin pa za 48 do 52%. Pri daljšem jemanju so potrdili, da je avaren tudi pehtran varen za uživanje. Potrdili so celo njegov učinek pri sladkorni bolezni tipa 1, kjer alkoholni izvleček z oznako MPI-5011 poveča delovanje inzulina, preprečuje spremembe perifernih živcev v zgodnji fazi sladkorne bolezni. Pehtran se je izkazal tudi kot antikoagulant in s tem preprečitelj ateroskleroze, bil je po rezultatih celo boljši kot šetraj in majaron.

Pomaga pri izločanju seča, zato pomaga pri putiki, revmatizmu, zastajanju vode, oslabljenem delovanju ledvic in sečnega mehurja.  Pomaga tudi proti črevesnim parazitom in glistam. 

S svežim pehtranom začinjamo ribe in školjke, purana , piščanca, divjačino, teletino in jajčne jedi. Nasekljane liste dodajamo solatnim polivkam, gorčice, omakam kot je fr. ravigote ali zeliščem fr. fines herbes, bešamelnim omakam, zeleni omaki, majonezi itd. Poda se sirom, skuti, smetanove omake. Celo h gobam, grahu, zeliščnemu maslu,   

Pehtranov olje se uporablja za začinjanje hrane, pijače, sladic, v parfumih in gorčicah.

Najbolj znana pa je najbrž pehtranova potica in pehtranov kis.

OPOZORILO: Če ste noseči, uporabljate pehtran le v količinah, ki so v kuharskih receptih.

Viri: foto Wikipedija
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

Ni komentarjev:

Objavite komentar