Družina: Myrtaceae
Uporabni deli: listi, popki, cvetovi, sadeži
Zdravilni učinki: antiseptično delovanje na urinarni in dihalni sistem, lajša izkašljevanje je baktericid.
Iz mirte so pletli vence zmagovalcem, danes jo dodajajo nevestim šopkom. ( simbolika?). Venec iz mirte je nosila boginja Venera, v Grčiji je veljala rastlina za sveto. Različne vrste mirte so pomembne v industriji parfumov. Nam je znana mirta, ki raste ob morju. Je grmičasta rastlina, ki lahko zraste do 2 m. V kulinariki se uporabljajo v receptih s Korzike za pripravo svinjine, jagnjetine in ptiče. Uporabljajo jo v omakah in v likerjih. Jagode imajo blag okus po brinu. Posušene cvetove in sadeže zmeljejo v začimbo. Olje, v katerem je bila namočena mira, uporabljajo za polivke v ribjih in piščančjih jedeh.
Tudi na otokih kot je Lošinj pripravljajo iz mirtinih jagod čudovit liker. Novembra, ko jagode dozorijo, grm otepemo in jagode zberemo na podlagi, ki smo jo nastavili pod grm. Na 5 kg sladkorja, ki ga počasi karameliziramo dodamo 5 kg jagod in vse skupaj počasi dušimo, zalijemo pa s 5 l žganja, precedimo, pretočimo v steklenice in čudovit liker je na red. Recept sem napisala po spominu, upam, da nisem, česa bistvenega izpustila.
Viri: Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010
Družinski recept gospe Milice
Ni komentarjev:
Objavite komentar