Redkev Daikon izvira z vzhoda in so jo 500 let pred n.št. prenesli
na Kitajsko. Od tod tudi imeni orientalska in kitajska redkev. Ime daikon pomeni velika korenina. Koren ima res obseg 5-20 cm , dolg pa je med 20 in 30 cm . Je bele barve in
spominja na repo.
Redkev pa je po okusu najbolj podobna mladi redkvici.
Po naravi je hladna, po okusu rezka in sladka.
Zdravilnost: pospešuje izločanje vode, vlaži pljuča, redči
in odpravlja sluz, odžeja in blaži
posledica zastrupitev z alkoholom.
Koren pred pripravo olupimo. Jemo lahko surovo, naribano na rezance ali tanke lističe. Na paličice
narezano jo lahko dodamo katerikoli hitro pečeni jedi iz voka. Lahko jo pečemo,
dušimo ali kuhamo. Lahko jo celo kisamo kot repo ali kot kisle kumarice.
Je izredno nizko kalorična hrana. Vsebuje veliko vitamina C,
fosforja in kalija, nekaj kalcija, železa, magnezija, vitaminov B in balastnih
snovi. Da bi ohranili čim več vitaminov
in mineralov, je najbolje, če uživamo redkev presno. Vsebuje encime, ki
pomagajo pri razgradnji škrobne ali mastne hrane. Čistilno deluje na jetra in
spodbuja prebavo.
Redkev daikon shranjujm v hladilniku ali hladni kleti,
podobno kot korenje.
Užitni so tudi listi,
ki so bogati z vitaminom C, beta karotenom, kalcijem, železom. Lahko jih pripravimo kot sočivje ali narežemo v
solato.
Ni komentarjev:
Objavite komentar