Fosil

Fosil

20. april 2012

DIAKON REDKEV


Redkev Daikon izvira z vzhoda in so jo 500 let pred n.št. prenesli na Kitajsko. Od tod tudi imeni orientalska in kitajska redkev. Ime daikon  pomeni velika korenina. Koren ima  res obseg 5-20 cm, dolg pa je med 20 in 30 cm. Je bele barve in spominja na repo.
Redkev pa je po okusu najbolj podobna  mladi redkvici.

Po naravi je hladna, po okusu rezka in sladka.
Zdravilnost: pospešuje izločanje vode, vlaži pljuča, redči in  odpravlja sluz, odžeja in blaži posledica zastrupitev z alkoholom.

Koren pred pripravo olupimo. Jemo lahko surovo, naribano na  rezance ali tanke lističe. Na paličice narezano jo lahko dodamo katerikoli hitro pečeni jedi iz voka. Lahko jo pečemo, dušimo ali kuhamo. Lahko jo celo kisamo kot repo ali kot kisle kumarice.

Je izredno nizko kalorična hrana. Vsebuje veliko vitamina C, fosforja in kalija, nekaj kalcija, železa, magnezija, vitaminov B in balastnih snovi.  Da bi ohranili čim več vitaminov in mineralov, je najbolje, če uživamo redkev presno. Vsebuje encime, ki pomagajo pri razgradnji škrobne ali mastne hrane. Čistilno deluje na jetra in spodbuja prebavo.

Redkev daikon shranjujm v hladilniku ali hladni kleti, podobno kot korenje.

Užitni  so tudi listi, ki so bogati z vitaminom C, beta karotenom, kalcijem, železom.  Lahko jih pripravimo kot sočivje ali narežemo v solato.  

Ni komentarjev:

Objavite komentar